Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka 2015. gada novembra traģisko Parīzes teroraktu varētu apturēt, ja valsts būtu pielaidīgāka ieroču kontroles likuma jautājumā, tādējādi saniknojot virkni Francijas politiķu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tramps Nacionālās šaujamieroču asociācijas (NRA) konvencijā arīdzan imitēja terorakta notikumus, norādot, ka teroristi upurus lēnām nošāvuši vienu pēc otra. Tramps no skatuves teica "Būm! Panāc šurp! Būm! Panāc šurp! Būm! Panāc šurp," turot savu roku savilktu pistoles formā.

Tas gan nesakrīt ar 2015. gada traģisko Parīzes teroraktu gaitu, jo uzbrucēji 130 cilvēku dzīvības laupīja ar pusautomātiskajiem ieročiem.

"Parīzē, Francijā, ir vieni no striktākajiem ieroču likumiem pasaulē," NRA konvencijā teica Tramps. "Parīzē nevienam nav ieroču. Mēs visi atceramies vairāk nekā 130 cilvēkus, kā arī lielo skaitu cilvēku, kuri guva šausmīgas, šausmīgas traumas. Esat pamanījuši, ka neviens par viņiem nerunā?"

"Viņus brutāli nogalināja maza grupa teroristu, kuriem bija ieroči. Viņi nesteidzās, nošaujot cilvēkus vienu pēc otra. Būm! Panāc šurp! Būm! Panāc šurp! Būm! Panāc šurp! Būm," notikumu gaitu rekonstruēja ASV prezidents.

"Ja kaut vienam darbiniekam vai klientam būtu ierocis, ja kaut viens no šajā zālē klātesošajiem būtu bijis tur ar ieroci un pavērsis to uz otru pusi, teroristi būtu bēguši prom, vai arī tiktu sašauti," rezumēja Tramps.

Šie Trampa komentāri saniknoja Francijas politiķus. Drīz vien Francijas Ārlietu ministrija aicināja cienīt terorakta upuru piemiņu.

Bijušais Francijas prezidents Fransuā Olands, kurš šo amatu ieņēma terorakta brīdī, Trampa atziņas nosauca par apkaunojošām. "Tās pasaka daudz par to, ko [Tramps] domā par Franciju un tās vērtībām," bilda Olands.

Manuels Valls, kurš 2015. gadā bija Francijas premjerministrs, Trampa izteikumus nosauca par necienīgiem, bet viņu pašu par nekompetentu.

Arī Parīzes mēre Anna Hidalgo nosauca Trampa komentārus par nicināmiem un necienīgiem.

Francijas prezidents Emanuels Makrons, kurš vēl nupat pie ASV prezidenta bija oficiālā vizītē, Trampa izteikumus nav komentējis.

Vēstīts, ka teroraktos Francijas galvaspilsētā Parīzē 2015. gada 13. novembra vakarā un naktī uz 14. novembri tika nogalināti 132 cilvēki un apmēram 200 ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!