Foto: Shutterstock
Lai arī kaķis pats nosaukt savu vecumu nevar, ir vairākas pazīmes, kas var palīdzēt noteikt kaķa attīstību. Veterinārārsts Ēriks Barkass portālā "Catster.com" pastāsta, kādas ir raksturīgākās veselības un izskata pazīmes dažādos kaķa vecuma posmos.

No dzimšanas brīža līdz vienai nedēļai

Kaķēni piedzimst bez zobiņiem un ar aizvērtām acīm. Pārsvarā visu pirmo nedēļu mazuļi pavadīs cieši klāt māmiņai, ēdot un guļot, kā arī izdos visai spalgas skaņas.

Viena līdz trīs nedēļas

Šajā laika posmā kaķēniem sāk atvērties actiņas. Vairumam kaķu actiņas pilnībā atveras aptuveni divu nedēļu vecumā. Arī zobiņi mazajiem kaķiem vēl neaug, lai gan tie var veidoties laika posmā ap trešo nedēļu. Pārsvarā kaķi ir mierīgi un ne tik aktīvi.

Trīs līdz piecas nedēļas

Kaķiem sāk augt zobiņi. Mazie dzīvnieciņi sāk kļūt aktīvāki, iepazīt apkārtni un arī skraidīt. Tiesa, kaķēnu koordinācijas spējas vēl nav tik attīstītas, jo mazuļiem vēl jāmācās stabili nostāvēt un pārvietoties. Pārsvarā visu kaķēnu acu krāsa šajā vecumā ir zila, tā mainās laika posmā ap piekto nedēļu.

Foto: Shutterstock

Piecas līdz astoņas nedēļas

Mazuļu zobiņi ir teju pilnībā izauguši, un palielinājusies arī kaķēnu aktivitāte. Viņi jau jūtas drošāki un stabilāki. Zilās actiņas maina savu krāsu, taču tās var palikt arī zilas. Kaķēniem patiks spēlēties ar sugas brāļiem un saimniekiem, turklāt šis ir lielisks laiks, lai saimnieki ar mazajiem dzīvnieciņiem sāktu komunicēt.

Astoņas līdz 16 nedēļas

Šis ir būtisks periods kaķa attīstībā, jo viņš kļūst patstāvīgs un neatkarīgs, iemācās spēlēties un droši izpēta apkārtējo pasauli. Tāpat šajā laikā mainās kaķu zobiņi, kad izkrīt piena zobi un un sāk augt īstie.

16 nedēļas (četri mēneši) līdz septiņi mēneši

Īstie zobi šajā laikā ir izauguši, bet kaķu pārliecinātība par sevi jau palielinājusies. Kaķi ir saraduši ar savām maņām un pārvietošanās spēju, un to steigs likt lietā, rotaļājoties un dauzoties.

Foto: Shutterstock

Septiņi līdz 18 mēneši

Šo periodu varētu salīdzināt ar cilvēka pusaudža gadiem. Nekastrētiem un nesterilizētiem kaķiem sākas pubertātes laiks. Ja vien tās nav īpašas kaķu šķirnes, kas aug pat vairākus gadus, parasti kaķi šajā vecumā sasniedz savu pieauguša dzīvnieka augumu. Tāpat kaķi ir diezgan atlētiski šajā vecumā, turklāt dzīvniekus noteikti nevajadzētu pārbarot.

18 mēneši līdz trīs gadi

Pieaugušā kaķa veselība pārsvarā ir laba, un nekas neliecina par novecošanos. Tiesa, var parādīties problēmas mutē, piemēram, gingivīts. Dažiem kaķiem šajā laika periodā rodas arī svara problēmas.

Trīs līdz septiņi gadi

Izņemot zobu un svara problēmas, pārsvarā citas saslimšanas šajā laika posmā tomēr kaķiem ir retas. Dzīvnieki ir ļoti aktīvi un veikli. Lai novērstu problēmas mutē, saimniekiem jāparūpējas par kaķa zobu tīrību un higiēnu.

Foto: Shutterstock

Septiņi līdz 14 gadi

Šajā laikā kaķiem var parādīties dažādas veselības problēmas, kas liecina par tuvojošos vecumu. Tāpat kaķiem var attīstīties nieru problēmas. Dzīvnieka izskats un ķermenis liecinās par viņa vecumu, piemēram, kaķa acis var kļūt gaiši zilas vai pelēkas, lai gan šīs izmaiņas parasti neietekmē kaķu redzes spējas. Kaķa kažokā var novērot teju vai salipušas spalvas. Tiem dzīvniekiem, kuru mutes veselība nav bijusi saimnieka redzeslokā, var parādīties arī būtiskas zobu problēmas. Kaķi var kļūt mazāk aktīvi un mierīgāki, kas saistāms ar kauliem. Var rasties artrīts.

14 gadi un vairāk

Ja kaķis ir sasniedzis šo cienījamo vecumu, nereti viņam var sākt krist ārā zobi. Acis bieži vien ir pelēcīgā krāsā, bet aktivitāte var būt samazinājusies. Tāpat arī izmaiņas kažoka spalvā būs novērojamas. Kļūstot vecākam, var rasties dažādas veselības problēmas, kas saistītas, piemēram, ar nierēm vai vēzi. Izmaiņas skar arī balsi, kas var pazust vai kļūt neparastāka nekā līdz šim. Vecāki kaķi var būt arī vājredzīgi vai kurli.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!