Foto: SIPA/Scanpix/LETA

ASV pārstāvis Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijā (OPCW) apsūdzējis Irānu slepenā ķīmisko ieroču ražošanā, vēsta "Radio Svoboda".

Tas ir starptautisko vienošanos pārkāpums, OPCW sēdes laikā Hāgā uzsvēra Kenets Vards. Irānas ražotā munīcija, kas nav deklarēta OPCW, var izraisīt nervu sistēmas paralīzi, turklāt tā tiek ražota kaujas vajadzībām, apgalvoja Vards.

Tāpat ASV pārstāvis paziņoja, ka Irāna kopā ar Krieviju, apejot starptautiskos likumus, palīdzējusi Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdībai iegūt ķīmiskos ieročus.

Ķīmiskie ieroči kastēs ar uzrakstiem persiešu valodā tika atrasti arī Lībijā pēc ilggadējā valsts vadītāja Muamara Kadafi gāšanas 2011. gadā, atzīmēja Vards.

Irānai tika pārmesta arī mītiņu izdzenāšanai paredzētu ķīmisku vielu prezentācija starptautiskās izstādēs – arī šīs vielas Irāna neesot deklarējusi starptautiskajiem novērotājiem.

Irānas šīs apsūdzības nav komentējusi. Iepriekš Teherāna ir nosodījusi ķīmiskos uzbrukumus Sīrijā un paziņojusi, ka ne Irānai, ne Bašara al Asada valdībai ar tiem nav nekāda sakara.

5. novembrī ASV ieviesa ekonomiskās sankcija pret Irānu, pilnībā atceļot savu dalību 2015. gadā noslēgtajā starptautiskajā līgumā ar Teherānu, kas paredzēja pret Irānu vērsto sankciju atcelšanu, ja Teherāna atsakās no savas kodolprogrammas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!