Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV un Polija nākamajā mēnesī rīkos starptautisku konferenci par Tuvajiem Austrumiem, lai palielinātu spiedienu uz Irānu, paziņojis ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

ASV un Polijas kopīgi izplatītā paziņojumā teikts, ka ministri no visas pasaules tiks uzaicināti piedalīties 13.-14. februārī Varšavā plānotajā konferencē.

"Mēs savedīsim kopā desmitiem valstu no visas pasaules," telekanālam "Fox News" pavēstīja Pompeo.

Tās "koncentrēsies uz Tuvo Austrumu stabilitāti un mieru un drošību šajā reģionā, un tas ietver svarīgu elementu nodrošināt, ka Irānai nav destabilizējošas ietekmes", sacīja Pompeo.

ASV un Polijas kopīgajā paziņojumā Irāna gan nav konkrēti pieminēta, norādot, ka konference koncentrēsies uz "mierīgāku un stabilāku Tuvo Austrumu izveidi".

"Ministri pievērsīsies virknei kritiski svarīgu jautājumu, ieskaitot terorismu un ekstrēmismu, raķešu izstrādi un izplatību, jūras tirdzniecību un drošību un grupējumu radītos draudus reģionā", teikts paziņojumā.

Irāna pauda nosodījumu par konferenci un norādīja, ka valsts, kura dzīvoja nabadzībā pēc Lielbritānijas un PSRS iebrukuma, Otrā pasaules kara laikā uzņēma vairāk nekā 100 000 poļu bēgļu.

"Polijas valdība nevar nomazgāt apkaunojumu: ja Irāna Otrajā pasaules karā glāba poļus, tad tā tagad uzņem izmisīgu pretirāņu cirku," tviterī raksta Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!