Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja otrdien norādījusi, ka Pārstāvju palātas deputātiem pēc "Brexit" līguma noraidīšanas vajadzētu paskaidrot, kādas alternatīvas viņi atbalsta.

Sākot debates par turpmāko ceļu uz priekšu, premjere norādīja, ka parlamentā nav vairākuma atbalsta tādiem variantiem kā pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas un otrs "Brexit" referendums.

"Balsojums bija izšķirošs, un es esmu ieklausījusies," sacīja Meja. "Šodien mums jāsūta uzsvērts vēstījums par to, ko vēlamies (..). Lielbritānijai nepieciešams labs līgums, kas nostāda mūs ceļā uz gaišāku nākotni (..). Tas ir tas, ko vēlas britu tauta," uzsvēra Meja.

Premjere aicināja deputātus dot viņai "iespējami skaidrāku mandātu" atgriezties Briselē uz tālākām sarunām par "Brexit" līgumu.

Meja arī paziņoja, ka vēlas "nozīmīgas un tiesiski saistošas" izmaiņas tā dēvētajā pagaidu risinājumā robežai starp Lielbritānijas sastāvā esošo Ziemeļīriju un Īriju.

Premjere atzina, ka nebūs viegli panākt izmaiņas šajā punktā, kas ir daļa no "Brexit" līguma, ko Meja novembrī saskaņoja ar Briseli, bet Lielbritānijas parlaments šomēnes noraidīja.

Meja atzina, ka būs nepieciešams no jauna atvērt "Brexit" līgumu.

Taču "zaļo" partijas deputāte Karolīne Lukasa pārmeta Mejai dzīšanos pēc fantāzijām, norādot, ka ES ir vairākkārt noraidījusi šādu iespējamību.

Lielbritānijas leiboristu līderis Džeremijs Korbins savukārt apsūdzēja Meju laika tērēšanā, un sacīja, ka viņa vairo bailes no "Brexit" bez vienošanās, pretstatot tās savam "Brexit" līgumam.

"Šķērslis risinājumam ir premjerministre," paziņoja Korbins, apgalvojot, ka Mejas pārstāvētā Konservatīvā partija "nav spējīga apvienot sevi, kur nu vēl valsti".

Pirms debatēm Pārstāvju palātā ietekmīgi eiroskeptiķi un ES atbalstītāji Konservatīvo partijā vienojās par atbalstu "Plānam C", kas paredzētu pagarināt "Brexit" pārejas periodu un pārstrādāt pagaidu risinājumu Īrijas robežai, vienlaikus vedot sarunas par jaunu brīvās tirdzniecības līgumu ar ES.

Šo plānu atbalsta arī Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija (DUP), no kuras ir atkarīgs Mejas parlamentārais vairākums.

DUP un citi kritiķi bažījas, ka pagaidu risinājums pakļautu Ziemeļīriju atšķirīgiem noteikumiem uz nenoteiktu laiku.

"Mēs uzskatām, ka jaunais plāns var apvienot atšķirīgos krastus "Brexit" debatēs," iepriekš šodien norādīja DUP līdere Arlīna Fostere.

Meja arī lika noprast, ka atbalsta jauno plānu, un sacīja, ka deputātiem būtu jānoraida visi, izņemot valdības atbalstītie priekšlikumi, kad viņi šovakar balsos par iespējamās rīcības variantiem pēc "Brexit" līguma noraidīšanas.

Centrālais ir konservatīvo parlamentāriešu komitejas vadītāja Greiema Breidija ierosinājums, kas liktu valdībai panākt jaunu vienošanos Īrijas robežas jautājumā. Citu ierosinājumu vidū ir arī pagarināt "Brexit" sarunu procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!