Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Serbijai un Kosovai vajadzētu pārtraukt savstarpējās provokācijas un atsākt sarunas par attiecību normalizāciju, atsaucoties uz ASV pārstāvja teikto, raksta aģentūra "Reuters".

Kosova 2008. gadā pasludināja savu neatkarību no Serbijas. ASV un vairākas Eiropas Savienības valstis atzinušas Kosovas neatkarību, taču to nav izdarījusi Serbija un tās sabiedrotā Krievija. Serbijas-Kosovas attiecības uzskatāmas par ļoti sarežģītām un, neraugoties uz vairākiem mēģinājumiem tās normalizēt, Belgradas un Prištinas starpā joprojām pastāv virkne saspīlējumu.

Pagājušajā gadā Kosova ieviesa 100% lielus tarifus importiem no Serbijas. Tāpat Kosovas parlaments atbalstīja nacionālās armijas izveidi – abi lēmumi izsauca asu kritiku no Serbijas puses.

"ASV aicina atcelt tarifus, apturēt savstarpējās provokācijas un turpināt dialogu," paziņojis ASV pārstāvis Deivids Heils, kura teikto savā "Twitter" kontā citēja ASV vēstniecība Belgradā.

Serbijas un Kosovas līderi iepriekš izteikušies, ka viens no veidiem, kā normalizēt abu valstu attiecības ir teritoriju apmaiņu veikšana. Par šādu scenāriju gan skeptiski izteicās vairāki Eiropas valstu pārstāvji.

Kosova vēlas, lai Serbija atzīst tās valstiskumu un pārstāj bloķēt tās dalību Apvienoto Nāciju Organizācijā un citās starptautiskās institūcijās. Serbijas prezidents Aleksandars Vučičs vairākkārt izteicies, ka Belgrada neatsāks sarunas, kamēr Kosova neatcels tarifus, atzīmē medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!