Foto: Publicitātes attēli

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji Ukrainā prokremlisko kaujinieku kontrolētajā Donbasa teritorijā fiksējuši jaunākās Krievijas elektroniskās karadarbības iekārtas, liecina EDSO informācija.

Elektroniskās karadarbības Iekārta "Žitel" pamanīta ar drona palīdzību netālu no Luhanskas kaujinieku kontrolētajā Ukrainas teritorijā, liecina 3. aprīlī publicēta EDSO misijas atskaite.

Savukārt Ukrainas misija EDSO un ANO tviterī publicējusi drona uzņemtu attēlu, kas datēts ar 16. martu un paskaidrojumu, ka tajā redzama iekārta "Žitel", kā arī "Tirada-2".

"EDSO Speciālā novērošanas misija netālu no Južnalomuvatkas ciema Krievijas okupētajā Donbasa daļā pamanīja jaunāko Krievijas militāro aprīkojumu – R-330Zh "Žitel" automatizēto sakaru bloķēšanas staciju un elektroniskās karadarbības sistēmu "Tirada-2"," raksta Ukrainas misijas pārstāvji starptautiskajās organizācijas Vīnē.


R-330ZH "Žitel" ir sakaru traucēšanas iekārta, ko ražo Krievijas uzņēmums "Protek", liecina militārā žurnāla "Army Recognition" sniegtā informācija. Sistēma novietota uz "Ural" vai "Kamaz" smagās automašīnas, komplektā ietilpst piekabe ar dīzeļa ģeneratoru un iekārta ar četrām teleskopiskām antenām. Kravas automašīnā atrodas vadības centrs.

R-330ZH ir paredzēta satelītu un mobilo telefonu sakaru identificēšanai un traucēšanai. Sistēma nodrošina raidītāju signālu datu analīzi. Zināms, ka šādas iekārtas izmantotas Ukrainai piederošās Krimas pussalas okupācijas laikā 2014. gada martā.

Savukārt "Tirada-2" ir sakaru satelītu darbības traucēšanai paredzēta elektroniskās karadarbības iekārta, raksta "Info Napalm". Šīs sistēmas izstrāde sākta 2001. gadā, bet pirmo reizi prezentēta 2017. gadā. 2018. gadā noslēgts līgums par to piegādi Krievijas armijai.

"Delfi" jau ir ziņojis, ka, kopš Krievija 2014. gadā sāka atklātu militāru agresiju pret Ukrainu un 2015. gadā iesaistījās pilsoņu karā Sīrijā, ekspertu un militāro analītiķu uzmanība tiek pievērsta Krievijas Bruņoto spēku attīstības līmenim, kā satraucošu faktu sevišķi izceļot elektroniskās karadarbības (EW) spēju pieaugumu.

Taču tieši pēdējie konflikti – karš Ukrainā, Sīrijā –, kā arī Krievijas lielās militārās mācības "Zapad" norādījušas uz Krievijas ievērojamām EW spējām. Jau 2015. gadā ASV Eiropas spēku komandieris Bens Hodžess Krievijas elektroniskā kara spējas raksturoja kā "negaidīti lielas".

Vēl pērn Somijai radās bažas par Krievijas saistību ar GPS signāla traucējumiem virs valsts ziemeļiem NATO manevru "Trident Juncture 18" laikā, bet 2017. gadā pirms mācībām "Zapad 2017" tika novēroti mobilo sakaru traucējumi Kurzemes piekrastē, kuros arī aizdomās tur Krieviju.

Krievijas EW iekārtas ir redzētas Sīrijā, Donbasā, kā arī tiek izvietotas Kaļiņingradā un Baltkrievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!