Foto: Kadrs no filmas

Polijā Romas katoļu baznīcā gadiem seksuāli izmantoti bērni, vardarbīgiem cienīgtēviem iznīcinot savu upuru dzīves, atklāj jauna un skaudra dokumentālā filma "Tikai nestāsti nevienam" ("Tylko nie mów nikomu"). Par spīti tam, ka visā pasaulē desmitiem dažāda ranga baznīcas pārstāvji ir gan apsūdzēti seksuālos noziegumos, gan atzīti par vainīgiem, filma saviļņojusi Polijas sabiedrību un arī politisko vidi, vēsta "Politico".

Atšķirībā no daudzām citām zemēm, kurās baznīcai mūsdienās ir sekundāra loma, poļu sabiedrībā tā ir svarīga. Tā arī tiek pamatoti uzskatīta par būtisku spēku ilgstošajā cīņā pret komunistisko varu, un mūsdienās saglabājusi lielu ietekmi izglītībā, kultūrā, politikā un attiecīgi arī likumdošanā.

Ironiskā kārtā Polijā valdošās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis Jaroslavs Kačinskis vēl pirms filmas publicēšanas priekšvēlēšanu kampaņas ietvaros paziņoja: "Kurš paceļ roku pret baznīcu, lai to iznīcinātu, paceļ roku pret Poliju. Nav Polijas bez baznīcas." Tiesa, līdz šim gandrīz visas lielākās politiskās partijas veidojušas ciešas saiknes ar baznīcu, jo tas ierasti garantējis arī lielāku atbalstu sabiedrībā.

Vienīgi pēdējā laikā pret baznīcu Polijas politiskajā retorikā izskan arī skarbāka kritika, vainojot reliģisko institūciju sistemātiskā pedofilu piesegšanā. Publicists Leszeks Jaždževskis nesen Varšavā pirms Eiropas Savienības prezidenta, bijušā Polijas premjera un aktīva Kačinska kritiķa uzstāšanās paziņoja: "Pedofilu skandālu ielenktā katoļu baznīca Polijā, iesaistoties cīņā par naudu un morālo ietekmi, ir zaudējusi spēju darboties kā nācijas sirdsapziņa."

Jaždževskis tūlītēji saņēma skarbu kritiku no valdības pārstāvjiem un tās kontrolētajiem medijiem. Arī Kačinksa vārdi, visticamāk, bija uzskatāmi par atbildi. Turklāt baznīcas patiesi lielo nozīmi politikā apstiprināja arī tas, ka no publicista kritikas distancējās arī vairums opozīcijas spēku.

Filmas publicēšana sestdien iedrošināja pret baznīcu smagāku kritiku izteikt lielāko opozīcijas partiju "Pilsoniskā platforma". Tās līderis Gržegoržs Sčetina paziņoja: "Kurš paceļ roku pret Polijas bērniem, paceļ roku pret Poliju!" Vienlaikus arī "Pilsoniskā platforma" saglabā pietāti pret baznīcu, nepiesaucot to kā kopēju ļaunumu, bet uzsverot, ka jātiesā noziedznieki, lai tie būtu "mācītāji, slavenības, uzņēmumu vadītāji, politiķi vai žurnālisti", atzīmē "Politico".

Lai gan filmas veidotājiem tā arī nebija izdevies iegūt komentārus no augstākajām baznīcas amatpersonām, pēc filmas publiskošanas Gņezno pilsētas arhibīskaps Vojceks Poļaks paziņoja: "Man ir žēl par katru rētu, kuru tautai radījusi baznīca."

Savukārt Kačinskis jau svētdien jeb dienu pēc filmas publicēšanas steidzis paziņot, ka viņa partija ir aktīvākā cīnītāja pret seksuālajiem noziegumiem. Viņš paziņoja, ka sodi par šādiem noziegumiem jāpalielina līdz 30 gadiem cietumā, kā arī no 15 līdz 18 gadiem jāpalielina vecums līdz kuram seksuālas darbības pret personu uzskatāmas par noziegumu. Vienlaikus viņš vēlreiz atkārtoja: "Kurš vēlas uzbrukt un iznīcināt poļu nāciju, pirmajai uzbrūk baznīcai."

Līdz otrdienas pēcpusdienai filmu atvēruši vairāk nekā 11 miljoni cilvēku. Apmēram divas stundas garā filma pilnā garumā skatāma zemāk ar subtitriem poļu un angļu valodā, kā arī iespēju uzstādījumos izvēlēties subtitrus tulkot latviešu valodā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!