Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas parlamenta locekļiem tiks dota iespēja balsot par ierosinājumu sarīkot otru "Brexit" referendumu, bet tikai gadījumā, ja viņi apstiprinās "Brexit" vienošanos, otrdien paziņojusi Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja.

Meja sacīja, ka valdība arī atļautu deputātiem izlemt, vai Lielbritānijai palikt pagaidu muitas savienībā ar Eiropas Savienību (ES).

Jau ziņots, ka jūnija sākumā parlamentā plānots iesniegt jaunu "Brexit" likumprojektu.

Iepriekšējās trīs reizes parlaments noraidīja Mejas panākto vienošanos ar Briseli par izstāšanās nosacījumiem.

Jaunajā likumprojektā veikti vairāki labojumi, tostarp iekļauts minētais piedāvājums sarīkot balsojumu parlamentā par to, vai nodot "Brexit" vienošanos apstiprināšanai referendumā.

Referendums būtu jāsarīko pirms "Brexit" vienošanās tiek ratificēta.

Referendums par vienošanos ir galvenā leiboristu prasība, bet pret to iebilst konservatīvie, kas atbalsta "Brexit" un kuru balsis Mejai nepieciešamas "Brexit" likumprojekta pieņemšanai.

Meja sacīja, ka viņas ierosinājums ir parlamenta pēdējā iespēja izkļūt no politiskā strupceļa, kas aizkavējis visu "Brexit" procesu un izraisījis milzīgu neapmierinātību sabiedrībā.

"Šodien es izsaku nopietnu piedāvājumu deputātiem parlamentā - jaunu "Brexit" līgumu," uzrunā televīzijā paziņoja Meja.

"Vairums deputātu apgalvo, ka vēlas īstenot referenduma rezultātu. Tāpēc es domāju, ka mums jāpalīdz viņiem. Un es domāju, ka šī ir pēdējā iespēja to izdarīt," sacīja Meja.

Premjere izklāstīja kopumā desmit iniciatīvas, kas būs iekļautas jaunajā "Brexit" likumprojektā.

"Mēs nākam klajā ar jaunu piedāvājumu, lai atrastu kopīgu pamatu parlamentā," viņa piebilda.

Tostarp deputātiem tiek solīs, ka Lielbritānija paliks vienota ar Ziemeļīriju, ja līdz 2020.gadam netiks noslēgts pastāvīgs tirdzniecības līgums ar ES. Šī solījuma mērķis ir nodrošināt Ziemeļīrijas koalīcijas partneru atbalstu Mejai. Iepriekšējos balsojumos Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija (DUP) balsoja pret "Brexit" vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!