Foto: Shutterstock
2024. gada vasaras olimpiskās spēles Parīzē solās pamatīgi apgrūtināt pilsētas apmeklētājus. Lidojumi uz un no trīs lielākajām Parīzes lidostām tiks apturēti un kādu brīdi, metro biļetes būs divreiz dārgākas un daudzviet tiks slēgta satiksme. Taču par spīti nesenajiem teroraktiem Parīzes amatpersonas sola, ka pilsētas centrs būs drošs visiem tās viesiem.

Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas vakarā, 26.jūlijā, no 19.00 līdz pusnaktij pēc Parīzes laika 150 km rādiusā tiks slēgta gaisa satiksme. Tas nozīmē, ka trīs Parīzes lielākajās lidostās – "Roissy-Charles de Gaulle", "Orly" un "Beauvais" – šajā laika posmā nebūs ne ielidojošo, ne izlidojošo reisu. Šī gan nav pirmā reize, kad olimpisko spēļu dēļ tiek slēgta gaisa telpa. Līdzīgi ierobežojumi ir bijuši arī iepriekš, kad 2012.gada Londonas Olimpisko spēļu dēļ tika ierobežota gaisa satiksme Londonā.

Tāpat olimpisko spēļu laikā vairākās Parīzes zonās būs slēgta satiksme. Daudzviet, lai iebrauktu ar automašīnu, būs nepieciešama arī iepriekšēja reģistrācija. Par spīti debatēm, vai Parīzes transporta sistēma spēs izturēt olimpisko viesu pieplūdumu, Francijas transporta ministrs ir pārliecināts, ka problēmu nebūs.

Savukārt Parīzes metro biļetes olimpisko spēļu laikā būs gandrīz divreiz dārgākas. Viena metro biļete, kas parasti maksā 2,10 eiro, nākamvasar būs nopērkama par četriem eiro.

Nesen Parīzi satricināja terorakti, bet rīkotāji drošina, ka uztraukumam nav pamata. Pilsētas mēra vietnieks sporta jautājumos Pjērs Rabadans ir paziņojis, ka "nebūs drošākas pilsētas pasaulē" par Parīzi olimpisko spēļu laikā.

Parīze pirmo reizi vasaras spēļu vēsturē plāno rīkot atklāšanas ceremoniju ārpus stadiona. Tā vietā olimpiskās spēles tiks atklātas pilsētas centrā, kad pa Sēnas upi sešu kilometru garumā kuģos 160 laivas. Vaicāts, vai valdība apsver mainīt ieceri rīkot atklāšanas ceremoniju skatītājiem pieblīvētā Sēnas upes krastā, ministrs atzina, ka šāda nodoma nav. "Pasaulē nebūs nevienas citas vietas vai zonas, kas būtu drošāka par olimpiskajām spēlēm vai olimpisko parku," drošs ir Rabadans.

Jau ziņots, ka decembra sākumā ar nazi un āmuru tika veikts uzbrukums tūristiem netālu no Eifeļa. Vācu tautības vīrietis notikuma vietā mira, bet divi citi tika ievainoti. Uzbrucējs esot kliedzis "Allahu Akbar", un policijai sacījis, ka esot satraukts, jo "Afganistānā un Palestīnā mirst tik daudz musulmaņu".

Eiropas drošības amatpersonas ir brīdinājušas olimpisko spēļu organizatorus par pieaugošu islāma kaujinieku uzbrukumu risku Izraēlas un Hamās kara laikā, lielākos draudus, visticamāk, radot individuālie uzbrucēji, kuriem ir grūti izsekot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!