Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) augstākā pārstāve ārlietās Federika Mogerīni vērsusies pie Krievijas un paudusi dziļas bažas, ka no 2. augusta var pārstāt darboties Vidēja un tuva darbības rādiusa raķešu līgums (INF), aicinot Krieviju nodrošināt, lai šis līgums tiktu ievērots.

Līgums, kuru 1987. gadā parakstīja ASV un toreizējā Padomju Savienība, aizliedz no zemes palaižamās raķetes, kuru darbības rādiuss ir 500 līdz 5500 kilometri.

Kā ziņots, dalību līgumā šogad apturējušas gan ASV, gan Krievija. Vašingtona, kurai atbalstu pauduši arī tās sabiedrotie, uzskata, ka Krievija šo līgumu pārkāpusi, attīstot raķetes 9M729, kas saskaņā ar NATO klasifikāciju pazīstamas kā SSC-8. ASV jau iepriekš bija devušas Krievijai laiku līdz 2.augustam, lai pakļautos līguma prasībām, pretējā gadījumā draudot, ka ASV izstāsies no INF līguma.

Maskava šīs apsūdzības noliegusi, un Krievijas prezidents Vladimirs Putins 3. jūlijā parakstījis likumu par Krievijas dalības apturēšanu minētajā līgumā.

Pēc Mogerīni teiktā, tuvākās dienas nozīmē pēdējo iespēju risināt dialogu un spert soļus, lai saglabātu šo svarīgo Eiropas drošības arhitektūras sastāvdaļu.

Viņa uzsvērusi, ka ES aicina Krieviju ņemt vērā bažas, kas vairākkārt izteiktas saistībā ar raķetēm 9M729, un spert "būtiskus un caurskatāmus soļus, lai pildītu līgumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!