Foto: AFP/Scanpix/LETA

Mediju uzmanības lokā nonākusi jauna Krievijas privātā militārā kompānija "Vairogs" ("Ščit"). Šovasar tā cietusi pirmos zaudējumus – Sīrijā krituši trīs kompānijas algotņi, izpētījusi "Novaja gazeta".

Baumas par trim Sīrijā kritušiem Krievijas pilsoņiem parādījās 2019. jūnija beigās. Šķetinot notikušā apstākļus, "Novaja gazeta" noskaidrojusi, ka bojāgājušie strādājuši privātajā kompānijā "Vairogs", kas 2018. gadā izveidota Krievijas Gaisa desanta karaspēka 45. atsevišķās gvardes brigādes paspārnē.

Ziņas par to, ka Krievijas valdība izmanto tā sauktās privātās militārās kompānijas, lai slēptu savu iesaisti, tās apmērus un patieso kritušo skaitu dažādos konfliktos, medijos nonākušas jau kopš Krievijas militārās kampaņas Ukrainā un Sīrijā.

Visbiežāk pieminēta ir privātā militārā kompānija "Vagner", kuru vadot par "Putina pavāru" dēvētais uzņēmējs Jevgēnijs Prigožins, un kas cietusi smagus zaudējumus kaujā pie Deir ez Zoras 2018. gadā. Tāpat ziņots, ka Sīrijā karojot arī privātā militārā kompānija "Patriot".

Sīrijā, kur Krievija pilsoņu karā atbalsta prezidenta Bašara al Asada spēkus, jūnija kritušie algotņi identificēti ar segvārdiem Šamanis, Kairats un Tankists, raksta "Novaja gazeta".

Izziņas par algotņu nāvi arābu valodā parakstījis sīriešu ģenerālis, taču dokumenti apstiprināti, papildināti un apzīmogoti Krievijas militārajā bāzē Hmeimimā, norāda laikraksts.

Algotni Šamani žurnālistiem izdevies identificēt kā 42 gadus veco Dāvidu Hondu, kurš agrāk bijis Pjotrs Š.. Hakasijā dzimušais Pjotrs kādu laiku dienējis franču ārzemnieku leģionā un mainījis savu identitāti uz Hondu.

Savukārt Tankists identificēts kā 32 gadus vecais apsargs Aleksejs L. no Permas. 2014. gada rudenī viņš iestājies Ukrainas Luhanskas apgabalā esošā prokremlisko kaujinieku bataljonā "Amūra", bet 2015. gada pavasarī pārgājis uz algotņu kompāniju "Vagner". Ne vēlāk kā 2018. gada rudenī viņš iestājies privātajā militārajā kompānijā "Vairogs".

Trešā kritušā – Kairata – identitāti medijam noskaidrot nav izdevies.

Pati kauja, kurā krituši trīs Krievijas pilsoņi, varēja notikt 15. jūnijā naftas laukos uz ziemeļiem no Palmīras. "Vairoga" kaujinieku grupa iekļuvusi mīnmetēju apšaudē.

Pirmās ziņas par pašu kompāniju "Vairogs" parādījušās 2018. gadā. Algotņu kompānijas bāze izvietota Piemaskavas Kubinkā līdzas desantnieku 45. brigādes bāzei, liecina "Novaja gazeta" informācija.

Kompānijas īpašnieks un vadītājs nav skaidri zināms, bet žurnālisti uzskata, ka tie ir bijušie vai esošie Krievijas spēku ģenerāļi. Sīrijā "Vairogs" nodarbojoties ar Kremļa saimnieka Vladimira Putina līdzgaitnieka Genādija Timčenko vadītas akciju sabiedrības "Strojtransgaz" objektu apsardzi. Katrā objektā atrodoties 25 – 30 cilvēki.

Saskaņā ar "Novaja gazeta" rīcībā esošo informāciju 2018. gadā "Vairogs" algotņiem solīta 180 tūkstošu rubļu (2548 eiro) liela mēnešalga, bet tagad atalgojums esot sarucis līdz 120 tūkstošiem rubļu (1699 eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!