Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kopš Krievija šogad maijā prezentēja peldošo atomelektrostaciju (AES) "Akademik Lomonosov", tās vārds bieži piesaukts pasaules medijos, un spēkstacija jau neglaimojoši nodēvēta par "peldošo Černobiļu" vai "Černobiļu uz ledus". Izstrādātāji tikmēr uzstāj, ka AES ir absolūti droša.

Ažiotāžu ap "Akademik Lomonosov" pastiprināja fakts, ka ap to pašu laiku skatītājiem tika nodots augsti novērtētais TV kompānijas HBO seriāls "Černobiļa" par kodolkatastrofas šausmām. Tāpat PSRS drošības iestāžu dokumentus par 1986. gada avāriju publicēja Ukrainas pētnieki.

Augustā Černobiļas noskaņas raisīja slepenība ap incidentu raķešu izmēģinājumu poligonā pie Severodvinskas, varasiestādēm sākotnēji pat noklusējot, ka ir noplūdusi radiācija, un ilgstoši neatklājot faktu par atmosfērā nonākušiem izotopiem.

Informatīvais fons, protams, neļāva bez ievērības atstāt arī faktu, ka pasaulē pirmā peldošā AES augustā ir devusies garā ceļojumā no Murmanskas uz Tālajiem Ziemeļiem.

Peldošās AES

Lai gan "Akademik Lomonosov" bieži tiek dēvēta par pasaulē pirmo peldošo AES, korekti ir atcerēties, ka savulaik peldošu kodolspēkstaciju izmantoja ASV. No 1968. līdz 1976. gadam pārveidots Otrā pasaules kara kuģis ar kodolreaktoru MH-1A "Sturgis" nodrošināja Panamas kanāla slūžu darbību.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!