Foto: EPA/Scanpix/LETA

Venecuēlas valdība atbrīvojusi opozīcijas politiķi Edgaru Zambrano, kuru pirms četriem mēnešiem aizturēja, pamatojoties uz apsūdzībām par nodevību, ziņo "Al Jazeera".

Zambrano ir Venecuēlas opozīcijas līdera Huana Gvaido vietnieks. Politiķi arestēja maijā, jo viņš atbalstīja neveiksmīgo apvērsuma mēģinājumu, kura mērķis bija gāzt prezidenta Nikolasa Maduro sociālistisko režīmu.

Neraugoties uz atbrīvošanu, Zambrano lietu turpinās izskatīt – politiķim būs jāstājas tiesas priekšā ik pēc 30 dienām. Tāpat Zambrano nedrīkst pamest valsti, atsaucoties uz Venecuēlas Augstākās tiesas lēmumu, raksta “Al Jazeera”.

“Tā praktiski bija nolaupīšana. Vīri, kuri sevi nevienā brīdī neidentificēja mani aizturēja nakts vidū bez apcietināšanas pavēles,” savu aizturēšanu raksturoja opozīcijas politiķis. Zambrano pieprasīja arī citu politieslodzīto atbrīvošanu. “Es pieprasu civilo un militāro politieslodzīto atbrīvošanu. Es pieprasu demokrātiju savai valstij.”

Gvaido mikroblogošanas vietnē “Twitter” norādīja, ka Zambrano atbrīvošana ir starptautiskā spiediena rezultāts.

Janvārī Gvaido sevi pasludināja par pagaidu prezidentu un norādīja, ka 2018. gada maijā notikušās prezidenta vēlēšanas, kurās uzvarēja Maduro, bija negodīgas. Kopš janvāra Venecuēlu pārņēmusi politiskā krīze. Gvaido ieguvis atbalstu no vairākām Rietumu valstīm, savukārt Maduro opozīciju apsūdz vardarbības pamudināšanā un apvērsuma mēģinājumā. Līdzās politiskajai nestabilitātei, Venecuēlā pastāv arī milzīgas ekonomiskās problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!