Foto: EPA/Scanpix/LETA

Trešdien vakarā Ukrainas galvaspilsētā Kijevā notika protesta akcija pret prezidenta Volodimira Zelenska valdības lēmumu piekrist tā sauktajai "Šteinmeiera formulai" valstī notiekošā militārā konflikta atrisināšanai.

Kā ziņo aģentūra UNIAN, vairāk nekā 1000 cilvēku pulcējās Kijevas neatkarības laukumā un pēc tam devās gājienā uz prezidenta biroju Banku ielā.

Iepriekš aktīvisti, kas nav apmierināti ar lēmumu, paziņoja par sabiedriskās kustības "Kustība pret kapitulāciju" veidošanu.

1. oktobrī pret "Šteinmeira formulas" pieņemšanu, ko daudzi Ukrainā uztver kā kapitulāciju un piekāpšanos Krievijas interesēm, pie prezidenta biroja jau piketēja nacionālistu organizācijas.

Vēstīts, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 1. oktobrī paziņoja, ka ir dota Ukrainas piekrišana "Šteinmeiera plānam".

Tas paredz, ka Ukrainā stājas spēkā likums par īpašo statusu ar Krievijas atbalstu izveidotājām "republikām" pēc tam, kad tur tiktu sarīkotas vēlēšanas, kuras par godīgām jāatzīst EDSO.

Vēlēšanām "republiku" teritorijā būtu jānotiek saskaņā ar Ukrainas likumiem, bet uz to laiku šajās Kijevas nekontrolētajās teritorijās būs spēkā pagaidu īpašais statuss.

Ja EDSO notikušās vēlēšanas atzītu par brīvām un godīgām, likumam par īpašo statusu jāstājas spēkā un jākļūst pastāvīgam. Plāna atbalstītāji uzskata, ka tas paātrinās Minskas miera vienošanos izpildīšanu un pakāpeniski ļaus atcelt pret Krieviju vērstās sankcijas.

Savukārt kritiķi, tostarp eksprezidents Petro Porošenko, to kritizē un uzskata par piekāpšanos Krievijai.

Krievija 2014. gada pavasarī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un sāka nemierus Ukrainas austrumos. Maskavas atbalstītie kaujinieki atsevišķās Doņeckas un Luhanskas apgabalu teritorijās izveidoja tā sauktās Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas". Ukrainas spēku karā ar Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem un regulārajiem spēkiem gājuši bojā ap 13 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!