Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irākas premjera Adela Abdula Madi (attēlā) divi galvenie atbalstītāji piekrituši sadarboties, lai panāktu viņa atstādināšanu no amata, raksta aģentūra "Reuters".

Šiītu garīdznieks Moktada al Sadrs, kurš ir parlamenta lielākās frakcijas vadītājs, aicināja Madi rīkot pirmstermiņa vēlēšanas. Premjerministrs to noraidīja, tādēļ Al Sadrs aicināja savu politisko oponentu – Hadi al Amiri – sadarboties, lai panāktu Madi atcelšanu no amata.

“Mēs strādāsim kopā, lai aizsargātu irākiešu intereses un glābtu šo tautu,” paziņojumā teica Amiri, kura pārstāvētais politiskais spēks ir otrs lielākais Irākas parlamentā.

Madi par Irākas premjeru kļuva pirms gada. Šajā amatā viņš nonāca kā kompromisa kandidāts, jo nedz Sadram, nedz Amiri neizdevās iegūt pietiekami lielu parlamenta atbalstu, lai izveidotu valdību.

Oktobra sākumā Irākā sākās plašas demonstrācijas, kuras izraisīja sabiedrības neapmierinātība ar valsts ekonomisko stāvokli un korupciju. Kopš protestu sākuma dzīvības zaudējuši vismaz 250 demonstrantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!