Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijā 12. decembrī notiks kārtējā tautas priekšstāvju izvēle, un politisko partiju līderi aktīvi nāk klajā ar jauniem paziņojumiem un saukļiem saistībā ar "Brexit" sāgu un citiem jautājumiem, par kuriem domās Apvienotās Karalistes iedzīvotāji, dodoties pie vēlēšanu urnām.

Liberālo demokrātu partijas līdere Džo Svinsone otrdien veltīja kritiku leiboristu līderim Džeremijam Korbinam, sakot, ka balss atdošana viņa partijai nozīmētu "Brexit" atbalstīšanu un ka Korbins nav piemērots Lielbritānijas premjerministra amatam, raksta "Politico".

Tāpat viņa pauda skaidru pārliecību, ka pati premjera pienākumus spētu pildīt labāk nekā pašreizējais valdības vadītājs Boriss Džonsons no Konservatīvās partijas. "Liberālo demokrātu valdība apturēs "Brexit" un veidos labāku nākotni," paziņoja Svinsone, piebilstot, ka palikšana Eiropas Savienībā (ES) Lielbritānijai ļaus ietaupīt 50 miljardus britu mārciņu.

Leiboristi vēlas pārskatīt "Brexit" vienošanos ar ES un pēc tam organizēt jaunu referendumu, kurā vēlētājiem būtu iespēja vai nu atbalstīt jauno izstāšanās līgumu vai arī dot priekšroku Lielbritānijas palikšanai ES. Uzrunā Eseksā Korbins skaidroja, ka viņa plāns panākt jaunu vienošanos un pēc tam ļaut par to lemt vēlētājiem ir "skaidrs un vienkāršs". Viņš arī izteicās, ka šāda balsojuma organizēšana nākamajā vasarā ir "reālistiska un izdarāma", ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Savukārt konservatīvā partija apgalvojusi, ka leiboristu plāns vainagotos ar "paralizējošu neskaidrību". Džonsons izteicies, ka vēl viens referendums būtu "postoša, kliedzoša" laika izšķērdēšana.

Premjerministrs norādīja, ka viņa valdība var lepoties ar izdarīto "Brexit" kontekstā, neraugoties uz to, ka tās galvenais solījums izstāties no ES līdz 31. oktobrim netika izpildīts. "Mēs sasniedzām ko tādu, ko cilvēki domāja mēs nevarēsim sasniegt – panākt jaunu "Brexit" vienošanos," teica premjers.

"Izvēle mūsu valsts priekšā ir ļoti skaidra – vai turpināt mūsu darba kārtību, kurā paredzēts īstenot "Brexit" un pēc tam sasniegt visas lieliskās lietas, ko vēlamies darīt šīs valsts labā (..) vai arī izniekot 2020. gadu," uzrunājot ministrus, sacīja Džonsons. Jaunais termiņš, līdz kuram Lielbritānijai paredzēts izstāties no ES ir 31. janvāris.

Portālā "Politico" publicētajās aptaujās visaugstākie reitingi (38%) ir Konservatīvajai partijai. Leiboristi ar 26% ierindojas otrajā vietā, savukārt pirmo trijnieku noslēdz Liberālie demokrāti ar 16%. Eiroskeptiskā "Brexit" partija, kuras līderis ir Naidžels Farāžs, šajā aptaujā ar 10% ieņem ceturto vietu, bet Skotijas nacionālā partija ir piektā ar 4%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!