Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Parlaments (EP) paudis nopietnas bažas par Polijā izskatītu likumprojektu, kas paredz līdz trim gadiem ilgu cietumsodu par seksuālas izglītības pasniegšanu, un EP mudinājis Polijas parlamentu noraidīt šo likumprojektu.

EP deputāti ar pārliecinošu vairākumu ceturtdien pieņēma rezolūciju, ar kuru nosoda "Polijas virzību uz jauniešu nepareizu informēšanu un seksualitātes stigmatizēšanu un aizliegšanu izglītībā".

Rezolūcijā pausts aicinājums visām Eiropas Savienības "dalībvalstīm sniegt visaptverošu, vecumam piemērotu seksuālo izglītību skolās", paziņoja EP.

Sašutumu EP izraisījis asociācijas "Izbeigt pedofiliju" Polijas parlamentā iesniegts pilsoniskās iniciatīvas likumprojekts. Tā iniciatori uzskata, ka tas nepieciešams, lai "aizsargātu bērnus un jauniešus pret seksuālo izvirtību".

Likumprojektā iekļautās normas nav savienojamas ar skolu mācību programmu un varētu kavēt konstitucionālo tiesību uz izglītību un veselības aprūpi izpildi, savā vērtējumā par likumprojektu norādīja Polijas Augstākā tiesa.

EP deputāte sociāliste Evelīna Regnere no Austrijas paziņoja, ka likums "atgrieztu Poliju tumsonības laikmetā".

Regnere norādīja, ka Polijas konservatīvie spēki "nepatiesi slēpjas aiz pedofilijas novēršanas", lai aizliegtu seksuālo izglītību un "uzspiestu savus ačgārnos uzskatus par reproduktīvo veselību".

Oktobra vidū tūkstošiem cilvēku Varšavā un citās Polijas pilsētās protestēja pret Polijas parlamenta deputātu lēmumu apstiprināt šī likumprojekta tālāku izskatīšanu parlamentā. Nesen ievēlētais jaunais parlamenta sasaukums turpinās likumprojekta izskatīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!