Naktī uz trešdienu notikušajā Irānas raķešu uzbrukumā pa militārajām bāzēm Irākā piezemējušās 22 raķetes, no kurām divas nav eksplodējušas, atsaucoties uz Irākas armiju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Uzbrukums noticis 8. janvārī laika posmā no pulksten 1.45 līdz 2.15 pēc vietējā laika.

Irākas spēki paziņojuši ka pirms trieciena neilgi pirms pusnakts saņemuši brīdinājumu no Irānas par gaidāmo raķešu uzbrukumu, ziņo raidsabiedrība CNN.

Paziņojumā Irākas pusei paskaidrots, ka ir sākta atbilde par ģenerāļa Kasama Soleimani nogalināšanu un drīzumā sekos raķešu trieciens, kas būs vērsts pret vietām, kur Irākā dislocēti ASV spēki. Konkrētas vietas nav nosauktas.

Kāda arābu diplomātiskais avots CNN gan atklājis, ka Irākas partneri jau savlaicīgi brīdinājuši ASV, tieši pa kurām bāzēm Irāna dos triecienu. Irāka no Irānas esot saņēmusi informāciju par konkrētām bāzēm.

17 raķetes izšautas pa Ainasadas gaisa spēku bāzi, bet divas no tām nokritušas netālu Hitanas apkārtnē un nav uzsprāgušas.

Vēl piecas raķetes izšautas pa starptautiskās koalīcijas bāzi Erbīlā. Ne Irākas spēki, ne ASV nav ziņojušas, ka triecienos būtu cietuši karavīri.

Irākas televīzija ziņo, ka divas raķetes nokritušas Erbīlas provinces Sidanas ciemā, bet vēl viena kaimiņos esošajā Dohukas provincē.

Sidana atrodas aptuveni 16 kilometrus no Erbīlas, kur izvietoti ASV vadītās koalīcijas spēki.


Raķešu uzbrukumi ir Irānas atbilde par tās ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu ASV dronu triecienā 3. janvārī Bagdādē.

Irānas prezidents Hasans Ruhani trešdien paziņojis, ka galīgā atbilde par Soleimani nogalināšanu būs visu ASV spēku izraidīšana no reģiona. Viņš savā tvitera ierakstā arī apgalvo, ka, ja Soleimani nekarotu pret tādām teroristu grupām kā “Daesh”, “Al Nusra”, “Al Qaeda” un citām, Eiropas galvaspilsētas tagad būtu lielās briesmās.

Ņemot vērā Soleimani ievērojamo nozīmīgumu Irānai, 8. janvāra raķešu uzbrukums ASV bāzēm Irākā uzskatāma par pieticīgu atbildi, analizē BBC. Uzbrukums acīmredzami plānots tā, lai radītu pēc iespējas mazāk dzīvā spēka zaudējumus un ievainojumus.

Gan ASV, gan Irāna, par spīti savai retorikai, nav ieinteresētas daudz plašāka konflikta izraisīšanā, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!