Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV karaflote atlaidusi no darba aviācijas bāzes kuģa "USS Theodore Roosevelt" komandieri kapteini Bretu Krozīru, kurš Pentagonam ziņoja par ārkārtas palīdzības nepieciešamību Covid-19 uzliesmojum dēļ uz kuģa, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Karaflotes ministra pienākumu izpildītājs Tomass Modli preses konferencē paziņoja, ka kapteinis bez iemesla sacēlis trauksmi un, plaši izsūtot vēstuli par situāciju uz kuģa, nav padomājis par to, kā novērst informācijas noplūdi.

Informācija sākotnēji parādījās laikrakstā "The San Francisco Chronicle" un tas bruņoto spēku vadībai bijis pārsteigums. "Es arī dokumentu vispirms ieraudzīju avīzē," Modli citē raidsabiedrība CNN.

Kapteinis Krozīrs savā vēstulē pieprasīja nekavējoties evakuēt kuģa apkalpi, jo uz tā sācies Covid-19 uzliesmojums. Pagājušajā nedēļā "USS Theodore Roosevelt" noenkurojās Guamas bāzē Klusajā okeānā, pirms tam uz kuģa tika konstatēti 25 Covid-19 gadījumi.

Kapteinis Krozīrs piedāvāja evakuēt lielāko daļu no četru tūkstošu cilvēku lielās ekipāžas, paturot uz klāja tikai 40-50 cilvēkus kodolreaktora uzturēšanai, dezinfekcijas veikšanai un apsardzei.

Trešdien ASV karaflote paziņoja, ka no kuģa evakuēti 1000 apkalpes locekļi. Militārpersonas gan neatklāj, cik cilvēku ir inficējušies, norādot, ka karaflote neatklāj datus par savu vienību kaujas spējām un operatīvo darbību.

Inficētie apkalpes locekļi paliks izolācijā Guamas bāzē. Neviens no saslimušajiem jūrniekiem nav hospitalizēts, atklāj flote.

Covid-19 konstatēts uz vairākiem karakuģiem visā pasaulē, norāda BBC. Slimības dēļ kaujas dežūru pirms laika pārtrauca Nīderlandes zemūdene "Dolfein", tāpat zināms, ka jaunais koronavīruss izplatījies uz ASV karakuģa "USS Ronald Reagan".

ASV līdz šim reģistrēti vairāk nekā 245 tūkstoši Covid-19 gadījumi. Vairāk nekā seši tūkstoši no slimības miruši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!