Pēc Krievijas vēstniecības Igaunijā pasūtījuma Tallinas kara kapsētā veikts kapitālais remonts padomju "karavīriem atbrīvotājiem" veltītajam bronzas piemineklim, kura pārcelšana no pilsētas centra 2007. gadā izraisīja masu nekārtības.

30. aprīlī par "Aļošu" tautā dēvētā pieminekļa atklāšanā pēc remonta piedalījās Krievijas vēstniecības pārstāvji ar vēstnieku Aleksandru Petrovu priekšgalā, ziņo portāls "Delfi.ee".

Līdz ar statuju restaurētas arī 50 kapu plāksnes ar Otrajā pasaules karā kritušo karavīru vārdiem. Kapakmeņu restaurēšanu vēstniecība turpināšot arī turpmāk.

Igaunijas valdība 2007. gadā nolēma centrā novietoto pieminekli un tā pakājē apbedītos karavīrus pārvietot uz pašreizējo atrašanās vietu militārajā kapsētā. Lēmums izraisīja masu nekārtībās no 26. līdz 28. aprīlim.

Nekārtības izvērtās laupīšanā un vandālisma aktos, kas skāra arī Kohtlajerves pilsētu Igaunijas ziemeļaustrumos, kur iedzīvotāji lielākoties runā krievu valodā.

Grautiņu laikā tika aizturētas aptuveni 1200 personas, 50 cilvēki guva ievainojumus, bet Krievijas pilsonis Dmitrijs Gaņins tika nogalināts konflikta laikā ar nenoskaidrotām personām.

Igaunijas izmeklētāji masu nemieru organizēšanā tolaik apsūdzēja vairākus prokremlisko kustību "Nočnoj dozor" un "Naši" aktīvistus, kuri saņēmuši finansiālu atbalstu un rekomendācijas no Krievijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!