Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas draudu dēļ Prāgas mēram un divu rajonu vadītājiem norīkota policijas apsardze, atsaucoties uz čehu žurnālu "Respekt", ziņo "Radio Svoboda".

Varas iestādes esot nobažījušās, ka amatpersonām draud briesmas pēc padomju maršala Ivana Koņeva pieminekļa demontāžas Čehijas galvaspilsētā un par plāniem atklāt piemiņas plāksni tā sauktās "Krievijas atbrīvošanas armijas" (ROA) karavīriem.

Policijas apsardze norīkota Prāgas mēram Zdenekam Hribam (attēlā pa kreisi), Žeporjes rajona galvai Pavlam Novotnijam un Prāga-6 rajona vadītājam Ondržejam Kolaržam, vēsta "Respekt".

Pirmajos divos gadījumos apsardzei ir preventīvs raksturs, bet Kolaržs jau saņēmis nāves draudus.

Novotnijs "Radio Svoboda" apstiprināja, ka viņam patiešām norīkota pagaidu apsardze. To pašu atzina arī Hribs, bet neko vairāk par šāda soļa iemesliem neskaidroja.

Kā ziņo "Respekt", čehu drošības dienesti ir fiksējuši kāda Krievijas pilsoņa, kurš varētu radīt draudus Kolaržam, ierašanos Prāgā. Tāpat specdienestu rīcībā esot informācija par Krievijas izlūku grupas pārvietošanos uz Eiropu, kas varētu būt saistīta ar situāciju Čehijā.

3. aprīlī Čehijas galvaspilsētas rajonā Prāga-6 par spīti Krievijas iebildumiem tika demontēts PSRS karavadoņa Koņeva piemineklis, kas tiks pārvietots uz topošo 20. gadsimta piemiņas muzeju.

Pēc pieminekļa demontāžas Maskavā notika uzbrukums Čehijas vēstniecībai, bet Krievijas Izmeklēšanas komisija ierosināja krimināllietu par "nacisma reabilitāciju".

Savukārt Žeporjes rajonā maijā plānots atklāt piemiņas plāksni tā sauktās ROA karavīriem, kuri, būdami nacistiskās Vācijas spēku sabiedrotie, kara izskaņā 1945. gadā palīdzēja Prāgas sacelšanās dalībniekiem padzīt vācu karaspēkus no pilsētas.

Rajona mērs Novotnijs savukārt nosauca Krieviju par melu simbolu.

Prāgas mēra Hriba pilnvaru laikā Čehijas galvaspilsētā laukums pie Krievijas vēstniecības ir nosaukts 2015. gadā nogalinātā Kremļa kritiķa Borisa Ņemcova vārdā, bet kāda aleja veltīta 2006. gadā noslepkavotajai žurnālistei Annai Poļitkovskai.

18. aprīlī divas Čehijas slimnīcās, kur tiek ārstēti Covid-19 pacienti, piedzīvoja kiberuzbrukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!