Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ungārija pirmdien pārmetusi Ziemeļvalstīm viltus ziņu izplatīšanu par ārkārtējām pilnvarām, kas piešķirtas Ungārijas premjerministram Viktoram Orbānam pandēmijas laikā.

Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sījārto izsauca Islandes, Dānijas, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas vēstniekus. Sījārto svētdien paziņoja, ka šo valstu ārlietu ministri atkārtoti izplatījuši nepatiesus apgalvojumus par likumu, kas saistībā ar pandēmiju pieņemts Ungārijā.

30. martā Ungārijas parlaments, kuru kontrolē Orbāna pārstāvētā nacionālkonservatīvā partija "Fidesz", piešķīra valdībai ļoti plašas pilnvaras cīņai ar jaunā koronavīrusa pandēmiju.

Likums, kas nav ierobežots laikā, piešķir Orbānam pilnvaras pārvaldīt valsti ar dekrētu palīdzību, apejot parlamentu. Kritiķi bažījas, ka šis likums ļaus Orbānam nostiprināt savu varu un virzīs valsti uz autoritāru režīmu.

Vēstulē Orbānam bažas paudusi arī Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) ģenerālsekretāre Marija Peičinoviča-Buriča. Viņa norādīja, ka "nenoteikts un nekontrolēts ārkārtējais stāvoklis nevar garantēt, ka tiek ievēroti demokrātijas pamata principi. Tas arī negarantē, ka cilvēku pamata tiesību ierobežojumi, kas noteikti cīņā ar pandēmiju, ir atbilstoši draudiem, kuru apkarošanai tie domāti, norādīja Peičinoviča-Buriča.

Ziemeļvalstu ārlietu ministri vēstulē, kas datēta ar 6. maiju, norādīja, ka viņiem ir līdzīgas bažas kā Peičinovičai-Buričai. "Pat ārkārtējā situācijā jādominē likuma varai," uzsvēra ministri.

Ungārijas valdība aizstāv daudz kritizēto likumu, uzsverot, ka parlaments var jebkurā laikā anulēt šīs pilnvaras, un valdība pārtrauks ārkārtējo stāvokli, tiklīdz pandēmija būs beigusies. "Vai dāņu, somu, islandiešu, norvēģu vai zviedru ārlietu ministri labāk nekā ungāri zina, ko ungāri grib (..), lai viņi nodarbojas ar savām lietām," sacīja Sījārto.

Eiropas Tautas partijas (EPP) priekšsēdētājs Donalds Tusks ir aicinājis izslēgt "Fidesz" no EPP Eiropas Parlamenta frakcijas. Pagājušajā nedēļā Orbāns nosūtīja vēstuli EPP līderiem, pieprasot atvainošanos par viņam veltīto kritiku. Trešdien Eiropas Parlamentā tiks apspriesta likuma varas ievērošanu Ungārijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!