Foto: EPA/Scanpix/LETA
Vācu un britu izmeklētāji 13 gadus pēc mazās meitenītes Madlēnas Makenas pazušanas raduši jaunu pavedienu, kas varētu atklāt viņas likteni, raksta CNN.

Mazā britu meitenīte 2007. gadā pazuda bez vēsts Portugālē. Madlēnai bija trīs gadi, kad viņas ģimene pavadīja atvaļinājumu Portugālē. Vecāki ar draugiem 3. maija pēcpusdienā bija netālā restorānā, kamēr meitenīte kopā ar diviem jaunākiem bērniem bija atstāta guļam. Kāds no vecākiem pārmaiņus nācis bērnu apraudzīt līdz mamma ap plkst. 22 vakarā konstatēja, ka Madlēna ir pazudusi un ziņoja par to policijai.

Portugāles policija pēc laika izmeklēšanu slēdza, jo uzskatīja, ka meitenīte ir mirusi un par vainīgiem pasludināja pašus vecākus. Pēc laika gan šī apsūdzība tika atcelta pierādījumu trūkuma dēļ. Izmisumā esošie vecāki Keita un Gerijs uzsāka globālu meklēšanas kampaņu, tostarp noalgoja un joprojām algo privātdetektīvus.

Jau pirms vairākiem gadiem vecāku pārstāvji ziņoja, ka izmeklēšanas laikā ievāktas gandrīz 9000 liecības, tostarp divas no Latvijas. "The Sun" savulaik rakstīja, ka, piemēram, jau 2007. gada 3. jūlijā kāds vīrietis Rīgā redzējis Madlēnai līdzīgu blondu meitenīti un pat uzņēmis viņas foto. Šī liecība gan drīz tika noraidīta kā neatbilstoša. Tikai dažas nedēļas vēlāk – 20. jūlijā - vēl kāds vīrietis ziņojis, ka Rīgā redzējis Madlēnu.

Kūrorts, kurā pazuda mazā meitenīte:

Tagad, 13 gadus pēc notikušā, Lielbritānijas tiesībsargi paziņojuši, ka uzgājuši "nozīmīgu jaunu izmeklēšanas pavedienu". Aizdomas par Makenas pazušanu kritušas uz kādu šobrīd 43 gadus vecu vācieti, apstiprinājuši varasiestāžu pārstāvji Vācijā un Lielbritānijā.

Aizdomās turētais vīrietis patlaban izcieš "ilgu" cietumsodu "par nesaistītu lietu". Viņš jau agrāk apsūdzēts noziegumos par seksuālu uzmākšanos bērniem, teikts trešdien izplatītā Vācijas Braunšveigas štata prokuratūras paziņojumā. Tagad tiek izmeklēta viņa "iespējami pastrādātā slepkavība" saistībā ar Madlēnas pazušanas lietu, skaidrots paziņojumā.

Aizdomās turētais no 1995. līdz pat 2007. gadam dzīvoja Portugāles dienvidos esošajā Lūzas kūrortpilsētā, kurā 2007. gadā atvaļinājumā uzturējās arī Makenu ģimene. Lielbritānijas policija lietā apskata arī kāda īpašuma saistību ar noziegumu, kā arī izmeklē divu aizdomās turētā automašīnu atrašanās vietas ap nozieguma laiku, atklājuši tās pārstāvji.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Policijas izplatītie jaunie lietas vizuālie materiāli:

Madlēnas lietas izmeklēšana, kurai Lielbritānijas policija pievērsās 2011. gadā un reiz to jau pārtrauca, taču pēc vecāku un sabiedrības spiediena pēc laika atkal atjaunoja, līdz pērnā gada jūnijam bija izmaksājusi vairāk nekā 13 miljonus eiro. Par noderīgu informāciju, kas var novest līdz vainīgo atrašanai, britu tiesībsargi sola 20 000 britu mārciņas.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Madlēnas vecāki (attēlā) pēc paziņojuma par jauna pavediena risināšanu pauda publisku pateicību policijai. "Viss, ko visu šo laiku esam vēlējušies, ir viņu atrast, atklāt patiesību un vest tiesas priekšā vainīgos. Mēs nekad neatmetīsim cerību atrast Madlēnu dzīvu, bet, lai kāds arī būtu iznākums, mums tas ir jāzina, jo mums ir nepieciešams atrast mieru."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!