Foto: DELFI
Atbalstot demonstrācijas ASV, svētdien tūkstošiem protestētāju izgāja arī Beļģijas galvaspilsētas Briseles ielās, novēroja "Delfi".

Lai gan lielākoties protesta gājieni bija miermīlīgi, to beigās notika arī vairākas sadursmes ar policiju.

Kā liecina policijas sniegtie dati, netālu no valsts būtiskākās tiesu ēkas – Justīcijas pils – bija sapulcējušies ap 10 000 cilvēku. "Politico" ziņo, ka demonstrācija netika saskaņota, bet, neskatoties uz to, varas iestādes tai ļāva notikt.

Demonstrācijas dalībnieki lielākoties izmantoja nu jau pandēmijas laikā ierastās sejas maskas.

Arī Vācijā nedēļas nogalē notika demonstrācijas, – lai gan arī tās pārsvarā noritējušas mierīgi, bijuši arī aizturētie. Piemēram, Berlīnē aizturēti 93 cilvēki, bet 28 policisti ievainoti. Kopumā visā Vācijā ielās izgāja desmitiem tūkstošu cilvēku.

Svētdien Bristolē, kur tāpat kā daudzās citās Lielbritānijas pilsētās atkal notika protesti pret rasismu, demonstranti no pjedestāla nogāzuši pazīstamā XVII gadsimta vergu tirgotāja Edvarda Kolstona pieminekli un iegāzuši to Eivonas upē.

Kā ziņots, ASV jau otro nedēļu notiek protesti, ko izraisīja melnādainā Džordža Floida slepkavība 25. maijā. Saistībā ar Floida nāvi aizturēts Mineapoles policists, kurš zemē nogāzto aizturēto bija spiedis ar celi uz kakla, viņš tiek apsūdzēts otrās pakāpes slepkavībā, apsūdzības izvirzītas arī trīs viņa kolēģiem, kas, kā redzams video materiālos, nemēģināja slepkavību apturēt.

Protesti vietām pārauguši plašos nemieros, bet centienos nekārtības apturēt vairākās ASV lielpilsētās izsludināta komandanta stunda un likumsargu atbalstam norīkoti Nacionālās gvardes karavīri.

Vairāk par soļiem, kas noveda pie nacionāla mēroga grautiņiem ASV, iespējams lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!