Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Polijā valdošās konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis Jaroslavs Kačiņskis (attēlā) paziņojis, ka līdz nākamajām parlamentārajām vēlēšanām 2023. gadā tiks izstrādāti likumi ārvalstu mediju darbības ierobežošanai Polijā, ziņo "EurActiv".

PiS pārstāvji jau ilgstoši apsūdzējuši ārvalstu medijus iekšpolitikas ietekmēšanā, kā arī uzstājuši, ka Polijas medijiem jāieņem redzamāka vieta valstī. Apsūdzības no jauna aktualizējās nupat aizvadīto prezidenta vēlēšanu laikā, tām izskanot arī no nu jau pārvēlētā partijas virzītā prezidenta Andžeja Dudas.

Vienlaikus paredzama pašas partijas tēla nostiprināšanās informācijas telpā, jo Polijas sabiedriskajos medijos valdošā partija jau vairākus gadus vadošajiem amatiem virza sev tīkamus cilvēkus.

Kačiņskis svētdien Polijas sabiedriskajam radio atklāja, ka cer, ka mediju telpa tiks reformēta jau drīz. Viņš paredzēja, ka vismaz likumu izstrāde tiks pabeigta līdz tagadējā parlamenta sasaukuma termiņa beigām. "Bet šī procesa panākumi ir saistīti ar daudzām citām izmaiņām, kuras mēs nesīsim savā valstī, kā arī starptautiskajās attiecībās," atzīmēja par partijas un dažkārt valsts faktisko līderi dēvētais politiķis.

PiS atzīst, ka katram jaunam likumam jābūt atbilstošam ES noteikumiem. Attiecīgi partija varētu sastapties ar būtiskām grūtībām patiesi ierobežot ārvalstu mediju ietekmi, piemēram, "Discovery" piederošo televīziju TVN.

Viens no izskatītajiem veidiem ārvalstu mediju ietekmes samazināšanai esot, iespējams, sabiedriskā medija īstenota mediju pārpirkšana. Kāds partijas loceklis "Reuters" iepriekš atzīmēja, ka pieļauj reģionālo laikrakstu pārpirkšanu, jo liela daļa no tiem pieder vāciešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!