Foto: Shutterstock

Vakcīnas nosaukums ir "Sputnik V", tā ir tieša atsauce uz Aukstā kara laiku kosmisko sacensību.

Ar izdevēja atļauju portālam "Delfi" ir ekskluzīvas tiesības latviešu valodā pārpublicēt neatkarīgā Krievijas medija "Republic.ru" (bijušais "Slon.ru") rakstus. Sadarbību uzsākam 2019. gadā.

Pēc prezidenta teiktā, vakcīna, kuru Krievijas akadēmiķa Nikolaja Gamaleja vārdā nosauktais Nacionālais epidemioloģijas un mikrobioloģijas centrs izstrādājis sadarbībā ar Krievijas tiešo investīciju fondu, ir efektīva un veido pastāvīgu imunitāti. Sabiedriskā apritē tā nonāks 2021. gada 1. janvārī. Pirms tam Veselības aizsardzības ministrija solīja uzsākt iedzīvotāju masveida vakcinēšanu jau oktobrī.

"Mēs uzskatām, ka vispirms vakcīna jāpiedāvā cilvēkiem, kuru darbs saistīts ar inficētajiem. Tie ir medicīnas darbinieki. Kā arī tiem, no kuriem atkarīga bērnu veselība, tie ir skolotāji," precizēja Veselības aizsardzības ministrijas galva Mihails Muraško.

Savukārt starptautiski atzīti eksperti ir citās domās. Vācijas Federālās ārstu kameras vadītājs Klauss Reinhards Krievijas Veselības aizsardzības ministrijas rīcību nodēvēja par eksperimentu ar cilvēkiem. "Vakcinēt veselas iedzīvotāju grupas šajā [pētījumu] stadijā ir vienkārši bezatbildīgi!" viņš akcentē.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!