Foto: AP/Scanpix

Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs, kurš pēc saindēšanas ar kaujas vielu “Novičok” ārstējas Berlīnē, ir pamodies no mākslīgi uzturētās komas un viņa stāvoklis uzlabojas, pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Berlīnes Universitātes slimnīca "Charite" informē, ka Navaļnijs reaģē uz verbāliem kairinājumiem. Kopš saindēšanas ir pagājušas 18 dienas.

Tāpat sākta Navaļnija atslēgšana no mākslīgās elpināšanas sistēmas. Indēšanas ilgtermiņa ietekmi uz pacienta organismu novērtēt vēl ir par agru, papildina mediķi.

44 gadus vecais Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm tika hospitalizēts 20. augustā. 22. augustā komā esošais politiķis tika nogādāts uz "Charite" slimnīcu Berlīnē. 24. augustā slimnīcas ārsti apstiprināja, ka politiķis ir saindēts ar holinesterāzes inhibitoriem, kas ir "Novičok" tipa vielu sastāvā. Savukārt trešdien, 2. septembrī, Vācijas valdība apstiprināja, ka opozicionārs saindēts ar "Novičok" grupas kaujas vielu.

Navaļnija līdzgaitnieki uzskata, ka viņš saindēts pēc Kremļa saimnieka Vladimira Putina rīkojuma. Oficiālā Maskava tikmēr savu saistību ar notikušo noliedz un apgalvo, ka Krievijā paņemtajās analīzēs indes klātbūtne politiķa organismā nav konstatēta.

Vācijas kanclere Angela Merkele paziņoja, ka Navaļnijs ir slepkavības mēģinājuma upuris un ka vainīgie meklējami Krievijā. Krievija tikmēr apgalvo, ka šādiem paziņojumiem nav nekādu pierādījumu.

Sava versija par notikušo ir arī Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko.

Vērotāji uzskata, ka Krievijas varasiestādēm ir daudz iemeslu neitralizēt varas korupcijas atmaskotāju, tostarp bailes no masu protestiem, kādi izcēlušies Baltkrievijā un Krievijas pilsētā Habarovskā, kā arī reģionālo vēlēšanu tuvošanās. Navaļnija izveidotā “Gudrās balsošanas” iniciatīva līdz šim ir palīdzējusi vēlēšanās uzvarēt kandidātiem ne no valdošās partijas “Vienotā Krievija”.

Inde ar nosaukumu "Novičok" plašu atpazīstamību ieguva 2018. gadā, kad ar šo vielu Lielbritānijā tika saindēts bijušais Krievijas militārā izlūkdienesta darbinieks Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija. Londona uzskata, ka indēšanu organizēja Krievijas varasiestādes.

Jāatzīmē, ka pēc Skripaļa noindēšanas mēģinājuma Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) nervu aģentu "Novičok" iekļāva aizliegto vielu sarakstā.

Ar nosaukumu "Novičok" zināma PSRS septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados radīta nervu aģentu grupa. "Novičok" darbojas līdzīgi citiem nervu aģentiem – bloķē signāla ceļu no nerviem uz muskuļiem, izraisot daudzu ķermeņa funkciju apstāšanos.

"Novičok" aģenti var būt šķidrā formā, bet tiek uzskatīts, ka ir arī cietvielas veidā. Tas nozīmē, ka to var izplatīt smalka pulvera veidā. Dažas "Novičok" versijas sāk iedarboties uz organismu jau 30 sekundes līdz divas minūtes kopš indes uzņemšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!