Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Zemas kvalitātes vides apstākļi vainojami pie katra astotā jeb aptuveni 13% nāves gadījumu Eiropā, aplēsusi Eiropas Vides aģentūra.

Tās jaunākajā ziņojumā norādīts, ka katru gadu vairāk nekā 400 000 cilvēku priekšlaicīgu aiziešanu no šīs pasaules izraisa gaisa piesārņojums. Otrs lielākais kaitējums cilvēku veselībai vidē ir trokšņu piesārņojums – tā dēļ ik gadu priekšlaicīgi mirst ap 12 000 cilvēku.

Citi veselībai kaitējoši vides faktori, kuri vainojami pie veselības problēmām, kā arī priekšlaicīgas cilvēku nāves ir dažādi klimatu pārmaiņu radīti dabas fenomeni, piemēram, karstuma viļņi. Dažādi vides ietekmes faktori uz cilvēku veselību ir ļoti atšķirīgi atkarībā no Eiropas apgabala.

"Pastāv skaidra saistība starp vides stāvokli un mūsu iedzīvotāju veselību," komentējot ziņojumu, norādīja Eiropas Savienības komisārs vides, okeānu un zivsaimniecības lietās Virgīnijs Sinkēvičs (Lietuva). "Katram jāsaprot, ka, rūpējoties par savu planētu, mēs ne tikai glābjam ekosistēmas, bet arī dzīvības, īpaši to, kuri ir visneaizsargātākie," viņš atzīmēja.

Lielāko ietekmi uz cilvēku veselību vides faktori atstāj Bosnijā un Hercegovinā, kur to dēļ priekšlaicīgi iestājas ap 27% nāves gadījumu. Savukārt mazāko ietekmi atstāj Islandē un Norvēģijā, kur nelabvēlīgi vides faktori vainojami pie 9% priekšlaicīgas nāves gadījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!