Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV Demokrātiskās partijas prezidenta amata kandidāts Džo Baidens izteicies, ka Ziemeļīrijas miera līgums nedrīkst kļūt par "Brexit" procesa upuri, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" Baidens rakstīja, ka jebkuram tirdzniecības darījumam starp ASV un Lielbritāniju jābūt atkarīgam no šī miera līguma ievērošanas.

Ziemeļīrijas miera līgums, par kuru runā demokrātu politiķis ir 1998. gadā panāktā "Lielās piektdienas" vienošanās. Tā paredzēja drošības pārbaudes punktu noņemšanu no Īrijas-Ziemeļīrijas robežas un sekmēja vardarbības pārtraukšanu starp unionistiem, kuri vēlējās, lai Ziemeļīrija ir daļa no Lielbritānijas, un nacionālistiem, kuri vēlējās, lai Ziemeļīrija būtu iekļauta Īrijas Republikas sastāvā.

"Brexit" kontekstā Ziemeļīrijas jautājums aktualizējies Lielbritānijas valdības nesen ierosinātā likumprojekta dēļ. Likumprojekts paredz Apvienotajai Karalistei vienpusēji noteikt, kurām precēm, kas ceļo no Lielbritānijas salas uz Ziemeļīriju, būtu jāpiemēro tarifi. Izstāšanās līgumā teikts, ka par to lēmums jāpieņem Apvienotajai komitejai, kuru veido pārstāvji no Lielbritānijas un ES. Likumprojektu šonedēļ jau apstiprināja Lielbritānijas apakšpalātas deputāti. Londona par šo likumprojektu izpelnījusies asu kritiku, jo šāds likums nozīmētu atkāpšanos no atsevišķiem punktiem "Brexit" līgumā.

Pagājušajā nedēļā arī ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi no Demokrātiskās partijas brīdināja, ka Savienoto Valstu Kongress neapstiprinās tirdzniecības vienošanos starp Londonu un Vašingtonu, ja Lielbritānija pārkāps "Brexit" līgumā noteiktās saistības par Īrijas robežu.

Otrdien līdzīgu brīdinājumu vēstulē Lielbritānijas premjerministram Borisam Džonsonam izteica arī četri Kongresa deputāti, sakot, ka Lielbritānijas un ASV tirdzniecības vienošanās tiktu bloķēta, ja Apvienotā Karaliste nespēs nodrošināt "Lielās Piektdienas" līguma ievērošanu.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pauda optimistiskāku nostāju: ""Mēs uzticamies Lielbritānijai, mēs zinām situācijas sarežģītību, es ticu, ka viņi [Lielbritānijas valdība] visu izdarīs pareizi." Lielbritānijas ārlietu sekretārs Dominks Rābs piebilda, ka draudus "Lielās piektdienas" līgumam sagādā tas, ka Eiropas Savienība "politizē šo jautājumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!