Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Katrs ceturtais Krievijas iedzīvotājs atbalsta ideju par savas valsts apvienošanos ar Baltkrieviju "apvienotās valsts" ietvaros vai iekļaujot Baltkrieviju Krievijas Federācijā, liecina "Levadas centra" aptaujas rezultāti

41% aptaujāto uzskata, ka Krievijai tālāk jāattīsta partnerattiecības ar Baltkrieviju, 32% pārliecināti, ka valstīm jāsaglabā attiecības pašreizējā līmenī, bet 13% pauda atbalstu Baltkrievijas iekļaušanai Krievijas Federācijas sastāvā, un 11% uzskata, ka valstīm jāveido cieša savienība "ar vienotu vadību".

Baltkrievijā jau ilgāk par mēnesi notiek protesti pret 26 gadus valdījušo autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko. Opozīcija un virkne rietumvalstu uzskata, ka 9. augusta vēlēšanu rezultāti ir viltoti un Lukašenko nav tiesību palikt prezidenta krēslā.

Plašie protesti, ko nav mazinājušas ziņas par drošības iestāžu īstenoto vardarbību pret demonstrantiem, ir piespiedušu Lukašenko meklēt atbalstu Maskavā, lai gan vēl neilgi pirms vēlēšanām viņš savā retorikā vērsās pret Krieviju kā draudu Baltkrievijas suverenitātei.

Minskas un Maskavas nesaprašanās iemesls bija Baltkrievijai piegādāto Krievijas energoresursu cenas un Lukašenko nevēlēšanās īstenot ciešāku integrāciju ar Krieviju, virzoties tuvāk jau deviņdesmitajos gados aizsāktajai idejai par Krievijas un Baltkrievijas "apvienoto valsti".

Saskaroties ar milzīgu tautas pretestību pēc 9. augusta vēlēšanām, Lukašenko mainīja savu noraidošo nostāju pret Maskavu, protestos sāka vainot Rietumus un devās tikties ar Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu.

Baltkrievijas opozīcijā un Rietumos pastāv bažas, ka Kremlis var izmantot novājināto Lukašenko, lai panāktu iecerēto Baltkrievijas dziļāku integrāciju ar Krieviju. Pēc Lukašenko un Putina tikšanās Sočos 14. septembrī Putins paziņoja par 1,5 miljardu dolāru aizdevuma piešķiršanu Baltkrievijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!