Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ungārija plāno uzlikt politisko veto Eiropas Savienības (ES) 2021-2027. gada budžetam priekšlikuma dēļ, kurš paredz ES līdzekļu izmaksāšanas sasaisti ar likuma varas nosacījumu ievērošanu, raksta aģentūra "Reuters".

ES vasarā nolēma, ka turpmāk ikviens līdzekļu izlietojums būs saistīts ar to, kā tiks ievēroti ES dibināšanas līgumā ietvertie demokrātiskie standarti – tiesu, mediju un izglītības brīvība. Tieši šīs ir brīvības, par kuru neievērošanu pēdējos gados ir apsūdzēts Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns.

Orbāna valdība jau gadiem ilgi konfliktējusi ar Eiropas partneriem jautājumos, kas attiecas uz demokrātijas standartu mazināšanos. Šī uzskatu sadursme ir atstājusi negatīvu ietekmi uz Orbānu un viņa Polijas sabiedrotajiem blokā.

Eiropas Parlaments, reaģējot uz Ungārijas demokrātijas trūkumu, ir uzsācis procedūru, kas paredzētu apturēt Ungārijas balsstiesības blokā. Ungārijas līderis ir noraidījis apsūdzības un pārmetis Briselei par tās dubultajiem standartiem un ignoranci pret citu dalībvalstu pārkāpumiem, par kuriem soda Ungāriju.

Portfolio.hu ziņo, ka pirmdien Vācija lūgs ES dalībvalstīm paust savu politisko nostāju attiecībā uz finansēšanas nosacījumiem, kas noveduši pie Ungārijas plāniem uzlikt veto gan ES budžetam, gan fondam, kas paredzēts Covid-19 pandēmijas seku mazināšanai.

“Polijai būtu nepieciešams uzlikt veto Eiropas Savienības (ES) budžetam par mēģinājumu saistīt tiesiskumu ar ES finansējumu”, Polijas tieslietu ministru Zbigņevu Zjobro citē aģentūra “Reuters”.

“Šobrīd ir izšķirošs brīdis tam, kas turpmāk notiks Eiropā (..) kad Polija var pasludināt veto (..) kā izdevīgu ieroci šī politiskā projekta bloķēšanai, kura mērķis ir ierobežot Polijas suverenitāti”, tā Zjobro izteicies preses konferencē. Viņš ir pārliecināts, ka, līdzīgi kā [Ungārijas premjerministrs Viktors] Orbāns, arī Polijas premjerminstrs Mateušs Moraveckis izmantos savas tiesības uz šādu rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!