Foto: AP/Scanpix/LETA

Armēnijas premjers Nikols Pašinjans un Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs šonedēļ pirmoreiz pēc Otrā Kalnu Karabahas kara noslēguma tikušies. Abi savstarpēji naidīgo valstu vadītāji viesojušies pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina Maskavā, vēsta Krievijas mediji.

Visu trīs vīru tikšanās norisinājusies aptuveni trīs stundas, pēc kurām preses konferencē viņi atklāja, ka vienojušies par četriem sadarbības soļiem, lai kopīgi strādātu pie reģiona robežu atvēršanas un kopēja infrastruktūras tīkla veidošanas. Konkrēti par kādiem projektiem varētu būt runa, nekāda padziļināta informācija nav sniegta.

Tikmēr jau iepriekš, pērnā gada 9. novembrī, noslēgtā savstarpējā vienošanās, kas izbeidza karadarbību, līdz ar citiem kara zaudētājai Armēnijai sāpīgiem kompromisiem paredzēja infrastruktūras koridora veidošanu caur Armēnijas dienvidiem, kurš savienotu Azerbaidžānas pamatteritoriju ar Nahčivanas Autonomās Republikas eksklāvu. Savukārt Pašinjana pārstāvji vēl pirms šonedēļ notikušās tikšanās pauduši, ka tiekot apspriesti arī citi projekti, tostarp plāns Armēnijai atjaunot dzelzceļa izmantošanu no Erevānas caur Nahčivanu uz Irānu.

Tagad visu triju valstu premjeru vietnieki un viņiem pakļauti eksperti veidošot darba grupu, lai ap februāra izskaņu nāktu klājā ar vienotu paziņojumu par citiem kopīgi veidojamiem infrastruktūras projektiem. Paredzēts, ka valsts līderiem tos jāapstiprina līdz 1. martam.

Šādi projekti varētu pilnībā mainīt abu valstu attiecības, ņemot vērā, ka kopš 90. gadu sākuma Armēnijai ir faktiski slēgtas robežas gan ar Azerbaidžānu, gan tās ciešo sabiedroto Turciju, kas ievērojami apgrūtina jau tā trūcīgās valsts ekonomisko attīstību. Arī Turcija izrādījusi vēlmi atvērt robežu ar Armēniju. Neskatoties uz to Pašinjans kopumā saglabājis pesimistisku toni, cita starpā preses konferencē norādot, ka konflikts nav līdz galam atrisināts, pieminot arī kara gūstekņu jautājumu, kas "šobrīd ir pati jūtīgākā un sāpīgākā problēma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!