Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV Gaisa spēki pirmo reizi vēsturē Norvēģijā izvietojuši savus stratēģiskos B-1 bumbvedējus, tādā veidā signalizējot Maskavai, ka Savienoto Valstu bruņotie spēki atradīsies stratēģiski svarīgajā Arktikas reģionā un aizstāvēs teritorijā esošos sabiedrotos pret jebkāda veida Krievijas agresiju, ziņo raidsabiedrība CNN.

Vairākas aizsardzības nozares amatpersonas informēja, ka teritorijā ir nogādāti četri ASV Gaisa spēku B-1 bumbvedēji un aptuveni 200 karavīru, un tuvāko 3 nedēļu laikā tiks uzsāktas militārās misijas Arktikas reģionā un starptautiskajā gaisa telpā netālu no Krievijas ziemeļrietumiem.

Bruņoto spēku izvietošana tuvāk Krievijai nozīmē, ka ASV būs iespēja daudz ātrāk reaģēt uz potenciālu Krievijas agresiju. "Operacionāla gatavība un mūsu spēja atbalstīt sabiedrotos un partnerus, un ātri reaģēt, ir izšķiroša spēku apvienošanai," skaidro ASV Gaisa spēku komandieris Eiropā un Āfrikā Džefrijs Harrigans.

ASV prezidents Džo Baidens jau ir demonstrējis savu gatavību īstenot stingrāku nostāju pret Maskavu salīdzinājumā ar savu priekšteci Donaldu Trampu. Janvāra beigās notika pirmā telefonsaruna starp Baidenu un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kurā Baltā nama saimnieks cita starpā minēja Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās, "SolarWinds" kiberuzbrukumu, kurā tiek vainota Maskava, un Krievijas opozīcijas aktīvista Alekseja Navaļnija saindēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!