Foto: Shutterstock
Kas gan būtu došanās pie miera, ja pirms tam suns nepārbaudītu savu guļvietu un pāris reizes nepariņķotu? Šī darbība noteikti nav sveša arī tavam četrkājainajam draugam. Vai esi aizdomājies, kāpēc suņi tā dara? Vai tiešām viņi meklē ērtāko vietiņu un pozu, kādā gulēt?

Lai arī varētu šķist, ka šī darbība ir izpētīta no viena gala līdz otram, patiesībā pašiem speciālistiem nav skaidras atbildes, kāpēc suns riņķo, pirms apguļas savā guļvietā vai uz dīvāna. Šo darbību atpazīst teju visi mīluļu saimnieki, un, iespējams, populārākais skaidrojums tai ir saistīts ar ērtākas vietiņas atrašanu. Vai tā ir?

Dzīvnieku uzvedības eksperts Stenlijs Korens "Psychology Today" raksta, ka, iespējams, suns riņķo drošības dēļ. Jau izsenis zināms, ka suns spēj pats parūpēties par savu drošību, tāpēc pārliecinās, vai ap viņa iecerēto guļvietu nav nekādu draudu, jo, protams, miega laikā sevi pasargāt ir daudz grūtāk.

Korens arī apstiprina, ka nav veikti plaši pētījumi, kas sniegtu skaidru atbildi par suņu riņķošanu, lai gan ir zināms, ka šādu darbību var ietekmēt obsesīvi kompulsīvie traucējumi, kas var izpausties vienas un tās pašas darbības atkārtotā veikšanā. Turklāt traucējumu gadījumā riņķošanu saimnieks varēs novērot ne tikai tad, kad mīlulis dodas gulēt, bet arī, piemēram, pēkšņi istabas vidū.

Speciālists min, ka tiek pieļauta arī iespējamo kaitēkļu atvairīšana, riņķojot pirms gulētiešanas. Ja ir kādi kukaiņi, sakritušas lapas, mazi akmentiņi vai zariņi, suns riņķojot to var izpētīt un, ja nepieciešams, atvairīt. Tādējādi riņķojot suns patiesībā savā veidā iekārto vietiņu gulēšanai.

Ja mājoklī suns ir iecienījis labāko vietu gultā, piemēram, kājgalī vai uz spilvena, saimnieks noteikti būs ievērojis, ka suns, riņķojot pa mīksto segu vai spilvenu, izveido arī tādu kā bedrīti. Korens to skaidro kā sava veida ligzdiņas izveidošanu, un tajā suņukam, protams, ir ērtāka un patīkamāka gulēšana.

Korens arī veicis nelielu eksperimentu, piedāvādams suņiem dažāda veida guļvietas. Vienu viņš izveidoja teju pilnīgi gludu, taču otrā virsmu padarīja nelīdzenu. Dzīvnieku uzvedības eksperts noskaidroja, ka suņi vienu vai vairākas reizes riņķoja uz tās virsmas, kas bija nelīdzena. Tas ļauj izteikt pieņēmumu, ka suns guļvietu sagatavo gulēšanai un, iespējams, nevēlas, lai zem viņa sega sakrokotos un radītu nepatīkamas sajūtas.

Taču ne vienmēr suns guļ mīkstā, patīkamā segā. Ja dzīvnieks gatavojas gulēšanai, piemēram, zālē, kas pilna ar lapām, protams, suns vēlēsies izpētīt virsmu, ar ķepām bradādams pa to. Vienlaikus tādējādi lapas var izlīdzināt, padarīt mīkstākas un patīkamākas gulēšanai. Tāpat netiek izslēgta iespēja, ka suns, staigādams pa savu guļvietu, tādējādi norāda, ka tā ir viņa teritorija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!