Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievija jau vairākus gadus bezprecedenta ātrumā audzē savu militāro klātbūtni Arktikā, izmēģina tur jaunāko bruņojumu un cenšas nostiprināt kontroli pār reģionu kopumā, un pār stratēģisku kuģniecības ceļu starp Āziju un Eiropu, kas nesen atbrīvojies no ledus, vēsta raidsabiedrība CNN.

Amerikāņu raidsabiedrība savus secinājumus pamato ar satelīta attēliem, kā arī Rietumu ierēdņu un ekspertu teikto.

CNN rīcībā nonākušie satelīta attēli atklāj metodisku lidlauku un militāro bāžu celtniecību, un nostiprināšanu vairākās vietās gar Krievijas piekrasti pēdējos piecos gados.

Attēlos vērojams militārās tehnikas daudzuma pieaugums Arktikā, tostarp tur izvietoti jaunie iznīcinātāji MiG-31BM.

Rietumu militāros ekspertus un ierēdņus īpaši satrauc Krievijas jaunā "superieroča" – torpēdas "Poseidons" parādīšanās reģionā, kas Arktikā tiek aktīvi izmēģināta.

2020. gadā toreizējais ASV valsts sekretāra palīgs starptautiskās drošības jautājumos paziņoja, ka "Poseidons" paredzēts ASV piekrastes pilsētu appludināšanai ar radioaktīvu cunami.

Krievijai netālu no Aļaskas piekrastes arī izvietojusi jaunas radiolokācijas sistēmas un pazemes glabātuves, domājams, "Poseidonam" vai citam jaunam augsti tehnoloģiskam ierocim, skaidro CNN.

Krievija modernizē PSRS laika lidostas un radaru iekārtas, būvē jaunas ostas un meklēšanas-glābšanas centrus, medijam norāda Pentagona pārstāvis Tomass Kempbels. Tāpat tiek paplašināts pretgaisa aizsardzības un krasta raķešu sistēmu tīkls.

2020. gada novembrī Krievija paziņoja par veiksmīgu virsskaņas spārnotās raķetes "Cirkons" izmēģinājumu, atgādina Kempbels. Iepriekš ASV amatpersonas šo ieroci raksturoja vairāk kā "izdomātu", bet Norvēģijas izlūkdienesta vadītājs CNN apliecināja, ka patiešām pastāv jauna virsskaņas tehnoloģija, no kuras tās mērķiem ir grūti aizsargāties.

"Krievi nepārprotami met militāro izaicinājumu Arktikā. Tam ir sekas ASV un tās sabiedrotajiem, jo īpaši tāpēc, ka tas ļauj Krievijas ietekmei izplatīties līdz Atlantijas okeāna ziemeļiem," CNN skaidro kāds augsta ranga ASV Valsts departamenta ierēdnis.

Situāciju reģionā strauji ir mainījusi globālā sasilšana, kas ātri kausē Arktikas ledu. Kušana notiek straujāk nekā prognozēts un tas tuvākajās desmitgadēs dramatiski mainīs piekļuves iespējas reģionam, skaidro amatpersona.

Šajā kontekstā ASV amatpersonas satrauc Krievijas centieni kontrolēt Ziemeļu jūras ceļu – kuģu maršrutu, kas iet starp Norvēģiju un Aļasku gar Krievijas ziemeļu piekrasti. Šis maršruts potenciāli divas reizes samazina kravu piegādes laiku no Āzijas uz Eiropu, salīdzinot ar maršrutu caur Suecas kanālu. Kas nozīmē gaidāmas lielas izmaiņas pasaules kuģniecībā.

Pentagona pārstāvis norāda, ka Maskava cenšas pa Ziemeļu jūras ceļu braucošajiem kuģiem uzspiest savus noteikumus, kas pārsniedz Krievijas pilnvaras starptautiskajās tiesībās. Tiek pieprasīts, lai katrā kuģī atrastos Krievijas locis, tāpat Maskava mēģina panākt, lai kuģiem būtu jāsaņem atļauja no Krievijas pirms iebraukšanas maršrutā.

Krievijas Ārlietu ministrija raidsabiedrībai CNN atteikusies sniegt komentārus. Iepriekš Maskava ir norādījusi, ka tās Arktikas politikai mērķis ir valsts teritoriālās vienotības saglabāšana un reģiona ekonomiskā izaugsme, kā arī Ziemeļu jūras ceļa attīstīšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!