Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Baltkrievijas Transporta ministrija publicējusi atšifrējumu sarunas fragmentam starp Minskas lidostas dispečeru un lidsabiedrības "Ryanair" reisa FR 4978 Atēnas-Viļņa pilotiem pirms gaisa kuģis svētdien piespiedu kārtā tika nosēdināts Minskā.

Lidmašīna, kurā lidoja arī opozīcijas "Telegram" kanāla "Nexta" bijušais redaktors un žurnālists Romāns Protasevičs, 23. maijā tika nosēdināta Minskā, Baltkrievijas iestādēm šo soli pamatojot ar it kā saņemtiem spridzināšanas draudiem no palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamas" puses.

Sprāgstvielas lidmašīnā netika atrastas, taču Protasevičs un viņa draudzene Sofija Sapega tika aizturēti un ceļu turpināt nevarēja. Turklāt brīdī, kad lidmašīna mainīja virzienu uz Minsku, tā atradās tuvāk savam galamērķim Viļņai nekā Minskai.

Saskaņā ar Transporta ministrijas Aviācijas departamenta publicēto paziņojumu, Minskas lidostas dispečers 23. maijā 9.30 no rīta paziņoja "Ryanair" pilotiem par "specdienestu informāciju", ka lidmašīnā atrodas spridzeklis, kurš varētu tikt detonēts virs Viļņas.

Tad dispečers paskaidro, ka paziņojumu par spridzekli lidmašīnā saņēmušas vairākas lidostas un "drošības apsvērumu dēļ" aicina veikt ārkārtas nosēšanos Minskā.

"Ryanair" pilots sarunas laikā jautājis, kurš tieši iesaka nolaisties Minskā – kompānija "Ryanair", izlidošanas lidosta Atēnās, vai galamērķa lidosta Viļņā. "Tā ir mūsu rekomendācija," norāda dispečers.

Pilots lūdz piešķirt frekvenci saziņai ar savu aviokompāniju, taču no atšifrējuma nav skaidrs, vai tas izdarīts. Lietuvas policija iepriekš paziņoja, ka piloti lēmumu par nosēšanos Minskā apsprieduši ar "Ryanair".

9.45 pilots lūdz atļauju saglabāt esošo kursu, kam dispečers neiebilst, taču jau pēc divām minūtēm 9.47 pilots pārraida trauksmes signālu "mayday" un paziņo, ka dodas uz Minsku.

Pēdējie publiskotie sarunas fragmenti ir 9.57, kad pilots un dispečers apspriež nosēšanās tehniskos parametrus.

Medijos publikācijās tiek pieļauta versija, ka pilots virzienu mainīja brīdī, kad gaisa kuģi pārtvēra Baltkrievijas kaujas lidmašīna MiG-29. Kompānija "Ryanair" izsmeļošu komentāru par notikušo vēl nav sniegusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!