Foto: Kadrs no video

Baltkrievijas varasiestāžu rīcība, piespiedu kārtā nosēdinot Minskā starptautiskā reisa pasažieru lidmašīnu, lai aizturētu opozīcijas žurnālistu, jau izpelnījusies valsts sponsorēta terorisma, nolaupīšanas un gaisa pirātisma apzīmējumus, un Minskai nāksies par to samaksāt ar smagām sankcijām pret tās aviopārvadājumu nozari. Tomēr šis skaļais gadījums nav pirmā reize, kad izmantotas līdzīgas metodes – savulaik sev nevēlamu personu (attēlā) tādā veidā aizturēja Irāna.

Pasažieru lidmašīna, kurā lidoja arī opozīcijas "Telegram" kanāla "Nexta" bijušais redaktors un žurnālists Romāns Protasevičs, 23. maijā, izmantojot iznīcinātāju, tika nosēdināta Minskā, Baltkrievijas iestādēm šo soli pamatojot ar it kā saņemtiem spridzināšanas draudiem no palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamas" puses.

Sprāgstvielas lidmašīnā netika atrastas, taču Protasevičs un viņa draudzene Sofija Sapega tika aizturēti un ceļu turpināt nevarēja.

Savukārt 2010. gada februārī Irānā notika līdzīga pārtveršana ar mērķi arestēt Abdulmaliku Rigi, sunnītu separātistu grupējuma līderi, ko apsūdzēja teroraktu rīkošanā, raksta portāls "Currenttime". Rigi Irānā pēc tam tika izpildīts nāvessods.

Pasažieru lidmašīna, kurā atradās Rigi, bija ceļā no Dubaijas Apvinotajos Arābu Emirātos (AAE) uz Biškeku Kirgizstānā. Tiklīdz lidmašīna ielidoja Irānas gaisa telpā, to pārtvēra divi Irānas gaisa spēku iznīcinātāji.

Lidmašīna mainīja kursu un nosēdās Hormozganas provinces Bandarabasas lidostā. Irāna pēc tam publiskoja video, kā rokudzelžos saslēgtu Rigi no nelielas lidmašīnas izved četri vīri maskās. Rigi ceļojis ar viltotu Afganistānas pasi, informēja Teherāna.

Kirgizstānas Ārlietu ministrija izteica protestu par lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu, bet noliedza ziņas, ka tā būtu Kirgizstānas lidmašīna. Savukārt Irāna izsauca Kirgizstānas vēstnieku, lai izteiktu protestu par Biškekas reakciju un precizēja, ka tai ir pierādījumi tam, ka Rigi arestēts tieši uz Kirgizstānas lidmašīnas. Iedegoties diplomātiskajam skandālam, Pakistānas vēstnieks Teherānā paziņoja, ka arī viņa valsts piedalījusies Rigi notveršanā.

Irānas rīcība, izmantojot kaujas lidmašīnas pasažieru gaisa kuģa aizturēšanai, 2010. gadā Teherānai nekādas sekas neradīja, iespējams, lomu spēlēja tas, ka Rigi bija zināms kā separātistu un kaujinieku grupējuma līderis. Arī Kirgizstāna bez izteiktā protesta nekādas tālākās darbības neveica.

Pašam Rigi pēc četriem mēnešiem tika izpildīts nāvessods.

Foto: Imago/Scanpix/LETA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!