Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) eksperts brīdinājis, ka Mjanmas austrumu reģionos var sākties masveida cilvēku bojāeja, kuru izraisījis bads un slimības, raksta "Al Jazeera".

ANO īpašais ziņotājs Mjanmai Toms Endrjūzs aicināja starptautisku iejaukšanos, sakot, ka armija, kas pārņēma varu pēc februāra apvērsuma, Kajas reģionā "apdraud daudzu tūkstošu vīriešu, sieviešu un bērnu dzīvību".

1. februārī armija pārņēma varu Mjanmā, pasludinot ārkārtas stāvokli valstī, kā arī aizturot vairākas amatpersonas. Starp aizturētajiem ir arī faktiskā politiskā līdere Auna Sana Su Či. Bruņotie spēki apgalvo, ka pērnā gada novembrī notikušajās vēlēšanās, kurās uzvarēja valdošā partija Nacionālā Demokrātijas līga (NLD), notikusi krāpšanās.

"Ļaujiet man būt atklātam," teica ANO pārstāvis, "masveida nāves gadījumi, kurus izraisījis bads un slimības (..) var notikt Kajas štatā, ja nesekos tūlītējas darbības."

Brīdinājumi izskanējuši vairākas stundas pēc tam, kad ANO birojs Mjanmā paziņoja, ka vardarbība Kajā ir likusi reģionu pamest aptuveni 100 000 cilvēku, kuri tagad meklē drošību mežos, dažādās kopienās un kaimiņos esošā Šanas štata dienvidu daļās.

Bēgošajiem un tiem, kuri atrodas bombardēšanas un artilērijas uguns skartajās vietās, ļoti nepieciešama pārtika, ūdens, pajumte, degviela un piekļuve veselības aprūpei, teikts ANO biroja paziņojumā.

Kopš apvērsuma Mjanmā valdījis haoss - valstī notikuši protesti, sadursmes starp drošības spēkiem un demonstrantiem. Tāpat notikušas bruņotas cīņas starp vietējām kopienām atsevišķos valsts reģionos un armiju. Cilvēktiesību aizsardzības organizācijas ziņojušas, ka kopš apvērsuma valstī nogalināti vismaz 849 cilvēki.

Kajas štatā dzīvojošie cilvēki medijam "Al Jazeera" atklājuši, ka armija tur veikusi gaisa uzbrukumus un bombardējusi civiliedzīvotāju apdzīvotas teritorijas. Uzbrukumi sākušies pēc tam, kad 21. maijā izcēlās bruņots konflikts starp drošības iestādēm un vietējo pretošanās kustību, kuru dēvē par "Karneni tautas aizsardzības spēkiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!