Izraēlā noslēgušās Lielbritānijas, ASV un Izraēlas spēku kopējās mācības "Tri-Lightning 2", kurās galvenā loma bija atvēlēta valstu spēku rīcībā esošajām piektās paaudzes iznīcinātāju "Lockheed Martin F-35 Lightning II" modifikācijām, vēsta "UK Defence Journal".

Britu un amerikāņu "F-35B" modifikācijas iznīcinātāji, kas spēj pacelties ar īsu ieskrējienu un nolaisties vertikāli mācībās pievienojušies no Vidusjūrā dislocētā Lielbritānijas bāzes kuģa "HMS Queen Elizabeth". Savukārt Izraēlas Gaisa spēki mācībās piedalījušies ar valsts unikālās "F-35I Adir" modifikācijas lidaparātiem, kas aprīkoti ar pašas Izraēlas izstrādātām elektroniskajām sistēmām, kā arī gaiss-gaiss tipa raķetēm.

Izraēlas Bruņoto spēku izplatītajās fotogrāfijās (zemāk) redzams, ka mācībās piedalījies arī Lielbritānijas Karalisko spēku tankeris "Airbus A330 Voyager".

Pirms nepilna mēneša britu, izraēļu un amerikāņu "F-35" iznīcinātāju apkalpes piedalījās kopīgās mācībās ar Itālijas Gaisa spēku "F-35" virs Itālijas. Tiek ziņots, ka Izraēlā spēki mācībās izspēlējuši gaiss-gaiss un gaiss-zeme tipa kaujas. Tās paredzētas starptautiskās sadarbības veicināšanai, īpaši starp "F-35" operētājiem. Piemēram, Izraēlas "F-35I" piloti mācību laikā apmeklējuši arī britu jauno bāzeskuģi "HMS Queen Elizabeth".

"HMS Queen Elizabeth" patlaban ir flagmanis kaujas grupā, kurā līdzās citiem britu kuģiem un zemūdenēm ietilpst arī vairāki ASV un Nīderlandes spēku kuģi. Kaujas grupa devusies septiņu mēnešu misijā, kurā paredzēta sadarbība ar aptuveni 40 dažādu valstu spēkiem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!