Foto: AP/Scanpix/LETA

Paziņojot par "katra robežas metra slēgšanu", Minskas režīms mēģina izmantot kā ķīlniekus migrantus, kuri nelikumīgi no Baltkrievijas ierodas Lietuvā, ceturtdien pavēstījis Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas (attēlā) birojs.

"Ar saviem jaunākajiem paziņojumiem Baltkrievijas režīms tiecas palielināt spriedzi, bet situācijas nokaitēšanai gluži kā ķīlniekus mēģina izmantot paša piesaistītos nelegālos migrantus," norādījusi Lietuvas prezidenta komunikācijas jautājumu grupa.

Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko ceturtdien sanāksmē par situāciju uz valsts robežas norādīja spēka struktūru vadītājiem, ka "jāslēdz katrs robežas metrs".

"No šodienas nav jātiek spertai nevienai kājai Baltkrievijas teritorijā no līdzās esošajām [valstīm], vai tās tās būtu dienvidos vai ziemeļos," sacīja Lukašenko.

Lietuvas prezidenta birojs norādījis, ka Nausēda uzsver, ka Lietuvai tagad pats galvenais ir efektīvi kontrolēt savu un Eiropas Savienības robežu.

"Bet starptautiskajai sabiedrībai ir vēl viens iemesls pārliecināties, ka Baltkrievijas režīms izmanto cilvēkus kā līdzekli savu mērķu sasniegšanai," sacīts paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Baltkrievija trešdien paziņoja, ka netālu no robežas ar Lietuvu miris Irākas pilsonis, kurš vispirms šķērsojis Baltkrievijas robežu ar Lietuvu, bet pēc tam piespiests no Lietuvas atgriezties Baltkrievijā. Robežsargi mēģinājuši sniegt vīrietim pirmo palīdzību, bet viņš nomiris.

Lietuvas robežsardze apgalvoja, ka nav saņēmusi informāciju no Baltkrievijas amatpersonām par šādu incidentu.

Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite brīdināja, ka varētu sekot vēl citi līdzīgi apgalvojumi.

"Mēs varam sagaidīt visa veida izdomātus stāstus, jo to mērķis ir kompromitēt mūs, mūsu robežsargus, kompromitēt Lietuvu," sacīja ministre.

Kā ziņots, Bilotaite pirmdien parakstīja rīkojumu, kas paredz, ka robežsargiem migranti, kas nelegāli šķērsojuši robežu, jāpiespiež doties atpakaļ. Šim nolūkam atļauts izmantot psiholoģisko spiedienu un fizisko spēku. Šo rīkojumu robežsargi sāka pildīt otrdien.

Nelegālo migrantu plūsma pāri Lietuvas un Baltkrievijas robežai pēdējā laikā krasi pieaug. Kopš šā gada sākuma aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits pārsniedzis 4000. Lielākā daļa nelegālo migrantu ir Irākas pilsoņi vai par tādiem uzdodas.

Lietuvas amatpersonas uzskata, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!