Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Afganistānas Pandžšīras ielejas pretestības kustības līderis Ahmeds Masuds sola nekad nepadoties "Taliban" varai, bet vienlaikus pauž gatavību sarunām ar grupējumu, teikts viņa jaunākajā intervijā Francijas laikrakstam "Paris Match".

Ahmads Masuds kopā ar Afganistānas kritušās valdības viceprezidentu Amrullahu Salehu un aizsardzības ministru Bismillahu Mohammadi atrodas savā dzimtajā Pandžšīras ielejā, kur organizē Nacionālo pretošanās fronti. Uz Pandžšīras provinci, kas ir pēdējā "Taliban" nekontrolētā teritorija, atkāpusies arī daļa Afganistānas armijas karavīru.

Pandžšīras ieleja 150 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Kabulas ir leģendāra ar savu pretestības garu – tā netika ieņemta ne Padomju-afgāņu kara laikā, ne "Taliban" režīma laikā deviņdesmitajos gados.

Savukārt Ahmeds Masuds ir leģendārā kaujinieku komandiera Ahmeda Šaha Masuda, jeb Pandžšīras lauvas dēls.

"Es labprātāk mirtu, nekā padotos. Es esmu Ahmeda Šaha Masuda dēls. Manā vārdu krājumā nav vārda padoties," "Paris Match" publicēto citē "The Guardian".

Masuds apgalvo, ka Nacionālajai pretošanās frontei Pandžšīras ielejā pievienojas tūkstošiem vīru. Intervijā viņš atkārtoti pauž aicinājumu ārvalstu līderiem sniegt atbalstu pretestības kustībai, kā arī atklāj, ka Kabula īsi pirms krišanas atteikusies viņam izsniegt ieročus.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Es nespēju aizmirst vēsturisko kļūdu, ko pieļāva tie, kuriem lūdzu ieročus vēl pirms astoņām dienām Kabulā. Viņi atteica. Un šie ieroči – artilērija, helikopteri, amerikāņu ražojuma tanki – tagad ir "Taliban" rokās," medijs citē Masudu.

Vienlaikus pretestības līderis pauž gatavību sarunām ar talibiem un ieskicē savu nostāju.

"Mēs varam runāt. Visos karos notiek sarunas. Mans tēvs vienmēr runāja ar saviem ienaidniekiem. Iedomāsimies, ka "Taliban" piekristu respektēt sieviešu tiesības, minoritāšu tiesības, demokrātiju, atvērtas sabiedrības principus. Kāpēc nemēģināt izskaidrot, ka šie principi dos labumu visiem afgāņiem, arī viņiem?" jautā Masuds.

Iepriekš jau ziņots, ka grupējums "Taliban" uz Pandžšīras provinci nosūtījis simtiem kaujinieku, lai pārņemtu varu provincē, jo vietējās amatpersonas to atteikušās atdot miermīlīgi.

Pandžšīru pilnībā ielenc talibu kontrolētās teritorijas un tai nav robežas ar kaimiņvalstīm, līdz ar to reģiona iespējas ilgstoši pretoties ielenkuma apstākļos var būt sarežģītas.

"Taliban" kaujinieki Kabulā ienāca 15. augustā, kad no valsts aizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei Afganistānas nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Ziņas par kaujinieku ienākšanu pilsētā izraisījušas haosu ASV karavīru apsargātajā Kabulas lidostā, uz kuru masveidā devās no "Taliban" bēgošie cilvēki un ārzemnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!