Foto: AFP/Scanpix/LETA

Afganistānas bijušais premjerministrs un viceprezidents Amrullahs Salehs, kurš pievienojies pretošanās kustībai vienīgajā "Taliban" nekontrolētajā Afganistānas provincē, Vācijas laikrakstam "Der Spiegel" atkārtoti paudis, ka negrasās padoties un uzsvēra, ka neatzīst talibu valdību.

Grupējums "Taliban" kopš paziņojuma par ārvalstu spēku pilnīgas izvešanas no Afganistānas sākumu, lielā ātrumā pārņēma savā kontrolē visu valsti. 15. augustā kaujinieki iesoļoja galvaspilsētā Kabulā. Prezidents Ašrafs Gani pameta valsti.

Taču 17. augustā viceprezidents Salehs nāca klajā ar paziņojumu, ka atrodas valstī, ir leģitīms pagaidu prezidents un aicināja ļaudis pretoties "Taliban" varai. Vēlāk kļuva zināms, ka viņš atrodas vienīgajā talibu nekontrolētajā provincē – Pandžšīras ielejā. Turp atkāpusies arī daļa Afganistānas armijas karavīru un spēkus pret "Taliban" pulcina vietējais līderis Ahmeds Masuds.

"Ģeogrāfiski mēs esam izolēti, bet politiski un morāli Afganistāna ir ar mums," medijam skaidro Salehs.

Viņš pauž uzskatu, ka, pretēji centieniem veidot par sevi labu tēlu, "Taliban" paši nekad nav ticējuši politiskam izlīgumam.

"Viņi izmantoja Baltā nama naivumu, nogurumu un tuvredzību gan Trampa, gan Baidena vadībā," domā Salehs.

Taču risinājums joprojām ir, viņš uzskata. "Draudiet Pakistānai ar īpašām sankcijām, pieprasiet politisku izlīgumu, kā arī dodiet atzīšanu un politisko atbalstu Nacionālajai pretestības kustībai Pandžšīrā," aicina politiķis.

Pakistāna, lai gan oficiāli valdība to noliedz, tiek uzskatīta par galveno "Taliban" atbalstītāju.

"Taliban" kaujinieki Kabulā iegāja 15. augustā, kad no valsts aizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei Afganistānas nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Kaujinieku ierašanās pilsētā izraisīja haosu, tūkstošiem ļaužu dodoties uz ASV karavīru kontrolēto Kabulas lidostu, kur tika sākts vērienīga evakuācijas operācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!