Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV sagaida, ka pēc amerikāņu karavīru izvešanas no Afganistānas islāmistu grupējums "Taliban" pildīs savus solījumus, taču leģitimitāte un atbalsts talibiem būs jānopelna, pirmdien paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Viņš arī teica, ka ASV pārtraukušas diplomātisko klātbūtni Afganistānā un amerikāņu diplomāti, kas līdz šim strādāja Afganistānā, turpmāk darbu veiks Kataras galvaspilsētā Dohā, kur atrodas Afganistānā varu pārņēmušā islāmistu grupējuma "Taliban" birojs.

"Mūsu karavīri ir atstājuši Afganistānu. Ir sākusies Amerikas iesaistes Afganistānā jauna lappuse," žurnālistiem Valsts departamentā sacīja Blinkens.

"Militārā misija ir beigusies, sākusies jauna diplomātiskā misija," norādīja ASV valsts sekretārs.

Blinkens arī teica, ka Savienotās Valstis ir apņēmušas palīdzēt atstāt Afganistānu ikvienam ASV pilsonim, kurš to vēlas, un ka šādu cilvēku skaits ir mazāks par 200, bet domājams, ka tuvāk 100.

ASV valsts sekretārs arī uzsvēra, ka talibiem jāpilda solījumi nodrošināt ceļošanas brīvību, cienīt sieviešu un minoritāšu tiesības, kā arī nepieļaut, lai Afganistāna kļust par bāzi teroristiem.

"Jebkura leģitimitāte un jebkurš atbalsts jānopelna," uzsvēra Blinkens.

Jau ziņots, ka pirmdien ASV pabeidza izvest karavīrus no Afganistānas, noslēdzot gandrīz divdesmit gadu ilgo militāro klātbūtni šajā valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!