Foto: AFP/EPA/Scanpix/LETA/Delfi

Pusnaktī starp pirmdienu un otrdienu no Kabulas lidostas pacēlusies pēdējā amerikāņu lidmašīna, noslēdzot evakuācijas operāciju, kā arī 20 gadus ilgušo militāro misiju Afganistānā, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Šīs nakts izlidošana nozīmē gan evakuācijas militārās daļas beigas, gan beigas gandrīz 20 gadus ilgušajai misijai, kas Afganistānā sākās neilgi pēc 2001. gada 11. septembra," Pentagona preses konferencē paziņoja ģenerālis Kentes Makenzijs.

"Taliban" paziņoja, ka līdz ar to valsts ir "ieguvusi pilnīgu neatkarību".

Zemāk attēlā redzams pēdējais amerikāņu karavīrs, kurš iekāpa lidmašīnā. Tas ir 82. gaisa desanta divīzijas komandieris ģenerālmajors Kriss Donahjū. Līdz ar amerikāņu aizbraukšanu Afganistāna ir palikusi arī bez gaisa satiksmes kontroles.


ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens vēlāk savā preses konferencē paziņoja, ka evakuācija no Kabulas bija viena no sarežģītākajām operācijām amerikāņu vēsturē. Vašingtona ir pārtraukusi diplomātisko darbību Kabulā, kas tagad ir pārcelta uz Dohu.

Afganistānā joprojām palikušu 100 līdz 200 ASV pilsoņi, atklāj Blinkens. Precīzu skaitu ir grūti noteikt, jo daudzi no tiem ir personas ar dubulto pilsonību un vietējām saknēm. Ja viņi tuvākajā laikā izlems doties prom, ASV viņiem palīdzēs, pasvītro valsts sekretārs.

Viņš atgādina, ka "Taliban" ir solījuši atļaut doties prom visiem, kas to vēlas – ASV turēs talibus pie vārda un palīdzēs tiem, kas grib izceļot, teic Blinkens. Viņš arī pauda cerības, ka drīzumā atsāks kursēt civilie avioreisi un varēs šķērsot arī sauszemes robežas.

"Amerikas darbs Afganistānā turpinās," izceļ Blinkens. "Mēs pārliecināsimies, ka meklēsim visas iespējas, lai izpildītu saistības pret Afganistānas tautu. Tādā veidā mēs godināsim visus drosmīgos vīrus un sievas no ASV un daudzām citām valstīm, kas riskēja un ziedojas savas dzīvības šajā garajā misijā līdz pat šai dienai," noteica Blinkens.

Operācija skaitļos


Kopš 14. augusta ASV spēki no Kabulas lidostas evakuējuši vairāk nekā 79 tūkstošus civiliedzīvotāju, no kuriem 6000 amerikāņu un vairāk nekā 73 tūkstoši afgāņu un trešo valstu pilsoņi.

Kopā koalīcijas spēki evakuējuši vairāk nekā 123 tūkstošus civilpersonu jeb vidēji vairāk nekā 7500 cilvēkus dienā. Evakuācijas misija ilga 18 dienas. Lielākais evakuēto cilvēku skaits vienā dienā – 19 tūkstoši.

Afganistānas karu piedzīvoja četru ASV prezidentu administrācijas. Misiju 2001. gadā pēc 11. septembra teroraktiem sāka Džordžs Bušs, divus pilnvaru termiņus ar to dzīvoja Baraks Obama. Tad nāca Donalds Tramps, kurš solīja vest amerikāņus mājās un noslēdza miera vienošanos ar "Taliban", bet spēku izvešana un evakuācijas operācija bija Džo Baidena atbildība.

20 gadu laikā Afganistānā ir dienējuši vairāk nekā 800 tūkstoši ASV spēku pārstāvju un 25 tūkstoši civilo darbinieku. Bojā gājis 2461 no šiem cilvēkiem, bet vairāk nekā 20 tūkstoši guvuši ievainojumus.

Talibi svin


Pēc pēdējās lidmašīnas pacelšanās, kurā aizlidoja arī ASV vēstnieks Afganistānā, Kabulā atskanēja šāvienu trokšņi un debesis piepilda trasējošo ložu līnijas, "Taliban" kaujiniekiem svinot savu uzvaru.


Jau nākamajās minūtēs pēc pēdējās lidmašīnas pacelšanās talibu kaujinieki ienāca lidostas ēkās.

Pēdējās dienas īpaši saspringtas


ASV spēku īstenotā evakuācijas operācija Afganistānas galvaspilsētā pēdējās dienas notika īpaši saspringtos apstākļos. Ceturtdien pūlī pie lidostas vārtiem pašnāvnieka spridzinātāja uzbrukumā gāja bojā aptuveni 170 cilvēki, tostarp 13 ASV spēku pārstāvji.

ASV drona triecienā piektdien nogalināja ar teroraktu saistītā grupējuma IS-K "plānotāju", bet amatpersonas visas brīvdienas brīdināja par jaunu teroraktu iespējamību lidostā un apkārtnē.

Savukārt svētdien ASV paziņoja, ka drona triecienā iznīcināja automašīnu ar pašnāvniekiem spridzinātājiem, kas grasījušies uzbrukt lidostai. Diemžēl pienāk ziņas, ka šajā triecienā gājuši bojā civiliedzīvotāji, tostarp bērni.

Savukārt pirmdien pret lidostu izšautas vairākas raķetes.

"Šī vienmēr ir bijusi bīstama operācija, bet tagad esam īpaši bīstamā fāzē," žurnālistiem prese konferencē pirmdien paziņoja Pentagona runasvīrs Džons Kirbijs.

Ārvalstu diplomātu, pilsoņu un afgāņu evakuācija no Kabulas lidostas sākās 14. un 15. augustā, kad Afganistānas galvaspilsētā iegāja grupējuma "Taliban" kaujinieki. Baidoties no islāmistu zvērībām, tūkstošiem cilvēku devās uz ASV karavīru apsargāto lidostu, izraisot tur haosu.

"Taliban" kaujinieki Kabulā iegāja 15. augustā, kad no valsts aizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei Afganistānas nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!