Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas Krasnojarskas novada pašos ziemeļos esošajā Čatangā izsludināts ārkārtas stāvoklis pēc tam, kad pie tajā plūstošās Hatangas upes krastiem atrasti vairāk nekā 1200 ziemeļbriežu, galvenokārt jaunuļu, līķi, vēsta "The Barents Observer".

Migrējošie dzīvnieki jau otro gadu pēc kārtas tik milzīgā skaitā nav spējuši pārvarēt arktisko upi, atzīmē medijs. Tas arī atzīmē, ka galvenie iemesli pie nelaimes varētu būt klimata pārmaiņas un malumedniecība.

Ārkārtas stāvoklis izsludināts ne paša fakta dēļ, bet bažījoties par ūdens piesārņojumu.

Tikmēr dabas aizstāvji brīdina, ka līdzīgu incidentu dēļ pēdējo gadu laikā savvaļas ziemeļbriežu skaits vairākos Krievijas ziemeļu reģionos ir ievērojami sarucis un tiem draud nokļūšana apdraudēto dzīvnieku sugu sarakstā.

Turklāt, lai arī kopumā savvaļas ziemeļbriežu sarukums saistāms ar klimata pārmaiņām - migrācijas ceļu un pārtikas pieejamības izmaiņām, šis esot kārtējais gadījums, kad vērienīgu letālu incidentu izraisījis cilvēks.

Medijs, atsaucoties uz vietējiem avotiem, vēsta, ka traģēdija notikusi vēl augusta sākumā. Brīdī, kad milzīgs briežu bars šķērsojis Hatangas upi kādā vietā, kur tā ir aptuveni divus metrus plata, pa to uguni atklājuši malumednieki. Briežu vidū izcēlusies panika, kas novedusi pie tik daudzu bojāejas.

Kāds dabas aizstāvis vietējam medijam "NGS24.ru" atklājis, ka policijai ziņojis par vairākiem desmitiem mirušu dzīvnieku ar šāvienu pēdām, bet vēlāk sašauto dzīvnieku līķi vienkārši pazuduši, bet pašam ziņotājam draudēts un par vienīgo oficiālo dzīvnieku masveida nāves iemeslu pasludināta noslīkšana.

Ledusauksto straumju šķērsošana patiešām ir riskantākais migrācijas ceļa posms un ikgadēji tieši upju šķērsošanas laikā daudzi jaunie, vecie un citādi vājākie iet bojā.

Tomēr apstākļos, kad lielais migrējošais bars pakļauts stresam, bēgot no malumedniekiem, palielinās iespēja, ka lielais briežu bars burtiski sabradā vien dažus mēnešus vai nedēļas vecos mazuļus. Galējā reģionālā ministra Pāvela Borziha paziņojumā gan apgalvots ka visi miruši vienīgi no noslīkšanas un malumednieku klātesamība nav pieminēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!