Foto: AP/Scanpix/LETA

Maskava ir ieinteresēta migrācijas krīzē uz Baltkrievijas robežām ar Latviju, Lietuvu un Poliju, lai vēl vairāk marginalizētu Aleksandru Lukašenko Rietumu acīs, intervijā portālam "Currenttime" skaidro politologs Pāvels Usovs.

Latvija, Lietuva un Polija pēdējos mēnešos saskaras ar masveida trešo valstu migrantu spiedienu uz robežām ar Baltkrieviju. Virkne faktu liecina, ka Lukašenko režīms apzināti organizē šo krīzi un migranti tiek ar varu stumti pāri robežām. Eiropas Savienībā notiekošais ir nosaukts par hibrīdagresiju no Baltkrievijas puses.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis šonedēļ migrācijas krīzes organizēšanā uz Baltkrievijas robežas apsūdzēja ne vien Minsku, bet arī Maskavu, norādot, ka tik masveidīga operācija uz trīs valstu robežām nevar būt neatkarīga Lukašenko rīcība bez ārēja atbalsta. Kādas būtu Maskavas intereses notiekošajā, politologs Usovs skaidroja "Currenttime" TV ēterā.

Viņš norāda, ka Maskavai te ir divi ļoti svarīgi punkti. "Pirmais – vēl vairāk marginalizēt Lukašenko Rietumu acīs, padarīt viņu par pilnīgi neadekvātu un parādīt viņu kā draudu Rietumiem, lai pilnībā iedzītu viņu integrācijas lamatās un vītu no viņa virves," uzskata politologs.

Otrs motīvs, kā uzskata Usovs, ir tas, ka Lukašenko dara to, ko nevar atļauties pats Putins un Krievija – pilnībā noniecina jebkuras starptautiskās vienošanās, jebkuras diplomātiskās vai ārpolitiskās attiecības.

"Tas, ko dara Lukašenko, patiesībā ir pilnīga akcentu maiņa starptautiskajās tiesībās, lai gan tas ir noticis jau iepriekš, ja paskatāmies uz Ukrainas gadījumu. Tas ir turpinājums visas starptautiskās drošības sistēmas, EDSO Eiropas drošības un tostarp starptautisko tiesību erozijai," domā politologs.

Piedevām Maskavai tā ir iespēja kurt krīzi un konfliktus pašā Eiropas Savienībā, lai aktualizētu jautājumu par pret Krieviju vērsto sankciju atcelšanu. Usovs pamato, ka Putins cenšas krīzi uz robežas novest līdz tādam kritiskam stāvoklim, lai Eiropa vērstos pie viņa ar lūgumu palīdzēt atrisināt problēmu ar Lukašenko.

Lai arī Lukašenko režīms ar noziedzīgo migrācijas shēmu vēl nopelna naudu, pašiem cilvēkiem, kas nokļūst šajās "nāves lamatās" un viņu dzīvībām šajā ģeopolitiskajā spēlē Minskas un Maskavas acīs nav nekādas nozīmes, secina politologs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!