Foto: AP/Scanpix/LETA
76 gadus pēc Otrā pasaules kara beigām Vācijā klātienē sāk tiesāt 100 gadus vecu bijušo koncentrācijas nometnes sargu, kuru tur aizdomās par līdzdalību 3518 ieslodzīto slepkavībās, vēsta raidsabiedrība BBC.

Apsūdzētais datu aizsardzības noteikumu dēļ identicficēts tikai kā Jozefs S. Brandenburgā pie Havelas cietuma sporta zālē iekārtotā tiesas zālē ceturtdien viņš ieradies ratiņkrēslā un vietu ieņēmis, pārvietojoties ar staigāšanas rāmi.

Jozefs S apsūdzēts par līdzdalību padomju gūstekņu nošaušanā un nogalināšanā ar indīgo gāzi "Ciklons B" Zaksenhauzenas koncentrācijas nometnē pie Berlīnes.

Jozefs S gadiem dzīvojis Brandenburgas apkārtnē un strādājis par atslēdznieku, bet par tiesas procesu publiski neko nav komentējis. Viņa advokāts norāda, ka tiesājamais arī tiesā nekomentēs apsūdzības, bet piektdien sēdes laikā runās par personīgiem apstākļiem.

Par sargu Zaksenhauzenas nometnē Jozefs S kļuva 21 gada vecumā 1942. gadā. Tagad gandrīz 101 gada vecumā viņš ir atzīts par spējīgu piedalīties tiesas sēdēs līdz divarpus stundām dienā. Tiesas process turpināsies līdz janvārim.

Sistemātiskas slepkavības Zaksenhauzenā notika no 1941. līdz 1945. gadam, tiesā norādīja prokurors Kirils Klements. "Apsūdzētais to apzināti un labprāt atbalstīja – vismaz apzinīgi pildot sarga pienākumus, kas bija lieliski integrēti slepkavošanas režīmā," norādīja prokurors.

Zaksenhauzenas nometnē gāja bojā desmiti tūkstoši cilvēku, tostarp ebreji, nacistu politiskie oponenti, seksuālās minoritātes un karagūstekņi.

Zemāka ranga nacisti tiek tiesāti tikai pēdējos gados un vairums koncentrācijas nometņu sargu nekad vairs netiks saukti pie atbildības. Precedents, kas ļauj izvirzīt apsūdzības par palīdzību nacistu noziegumos Otrā pasaules kara laikā, ir bijušā koncentrācijas nometņu sarga Džona Demjaņuka notiesāšana pirms 10 gadiem.

Savukārt pagājušajā nedēļā tiesas priekšā bija jāstājas Štuthofas koncentrācijas nometnes bijušajai sekretārei Irmgardei Furhnerei, kura uz pirmo sēdi neieradās un pēc tam tika aizturēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!