Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ja pieaugs nelegālo imigrantu mēģinājumi no Baltkrievijas nokļūt Lietuvā, slēpjoties kravas automašīnās, Lietuva varētu slēgt kontrolpunktus pie kaimiņvalsts robežas, piektdien paziņojusi iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

"Novērojam jaunus gadījumus, kad tiek mēģināts iebraukt Lietuvā kravas automašīnās, tāpēc pieņemts lēmums pastiprināt transportlīdzekļu kontroli," viņa piektdien sacījusi žurnālistiem Lazdiju rajonā. "Ja redzēsim, ka šādas tendences pieaug, mēs noteikti ļoti nopietni apsvērsim robežkontroles punktu slēgšanu."

Kā ziņots, Lietuvas robežsargi ceturtdien Medininku robežkontroles punktā no Baltkrievijas braukušas kravas automašīnas piekabē ar kūdras kravu atrada četrus nelegālos migrantus no Irākas.

Lietuvas Seims šomēnes pēc valdības ieteikuma nolēma uz vienu mēnesi ieviest pastiprinātu ārkārtējo stāvokli pašvaldībās gar Baltkrievijas robežu, kā arī nelegālo migrantu izmitināšanas vietās, ņemot vērā riskus, kas saistīti ar lielu migrantu masu koncentrēšanos Baltkrievijā pie Polijas robežas. Lietuva arī nosūtījusi uz Baltkrievijas pierobežu policijas un karavīru papildspēkus.

Kopš 3. augusta, kad saskaņā ar iekšlietu ministres rīkojumu robežsargi sāka likt migrantiem doties atpakaļ, neatļautās vietās šķērsot robežu liegts kopumā jau vairāk nekā 7400 ārvalstniekiem. No gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti gandrīz 4200 nelegālie migranti.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju.

Savukārt Polijā 200 cilvēku liela migrantu grupa ceturtdienas vakarā mēģinājusi ielauzties Polijā no Baltkrievijas, piektdien vēsta amatpersonas.

"Aptuveni 200 agresīvu ārvalstu pilsoņu" vēlu vakarā mēģināja izlauzties cauri robežai pie Čeremhas ciema, Podlases vojevodistē, pavēstīja Robežsardze.

Lai Čeremhas apvidū novērstu nelegālo robežas šķērsošanas mēģinājumu, turp nosūtīti 80 policistu, pavēstīja policijas pārstāvis sakariem ar presi.

Tikmēr ceturtdien izraisījās nekārtības apsargātajā aizturēto ārzemnieku centrā Vedžinā, Lubušas vojevodistē, vēsta ziņu aģentūra PAP.

Aptuveni 100 agresīvi noskaņotu nelegālo imigrantu iznāca no centra ēkas un pieprasīja, lai viņus atbrīvo, kliedzot un izsaucot saukļus, dauzīja centra logus un raustīja perimetra žogu, amatpersonas pastāstīja žurnālistiem.

Policistiem un robežsargiem izdevies atjaunot kārtību pēc "nopietnām nekārtībām", kurās viena Polijas amatpersona tika ievainota, bet objektam nodarīti "būtiski materiālie zaudējumi", Polijas Radio pastāstīja iekšlietu ministra vietnieks Macejs Vasiks.

"Galvenie vainīgie" ir apcietināti un tiks sodīti, viņš piebilda.

Vedžinas centrā šobrīd ir aptuveni 600 nelegālo imigrantu, pārsvarā irākieši.

Polijas robežsardze piektdien pavēstīja, ka aizvadīto 24 stundu laikā 217 cilvēki mēģinājuši nelegāli iekļūt Polijā no Baltkrievijas.

Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas nelikumīgi iesūtīt tūkstošiem migrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!