Foto: AP/Scanpix/LETA

Aleksejam Navaļnijam Eiropas Parlamentā trešdien, 15. septembrī, piešķirta Saharova balva par domas brīvību. Viņa vieta parlamentā gan simboliski palika tukša, ņemot vērā Krievijas prezidenta Vladimira Putina vadošā opozicionāra atrašanos ieslodzījumā Krievijā safabricētu apsūdzību dēļ. Balvu viņa vietā Strasbūrā saņēma opozicionāra meita Darja Navaļnaja.

Klātienē līdz ar Navaļnija meitu parlamentā ieradušies arī viens no Navaļnija komandas līderiem Leonīds Volkovs, kā arī ieslodzītā Krievijas politiķa preses sekretāre Kira Jarmiša.

Šobrīd 20 gadus vecā Darja Navaļnaja tēva vietā saņemot balvu, norādīja, ka ir ļoti priecīga, jo tas ir augsts novērtējums tēva darbam un svarīgs signāls desmitiem miljonu Krievijā dzīvojošo. Vienlaikus viņa šo apstākli, kad viņai ir jāsaņem balva tēva vietā raksturoja kā ģimenes lielāko murgu, jo apzinās, ka tas ir tas, ko viņai atliek darīt – turpināt piedalīties konferencēs un arī saņemt balvas, kamēr tēvs ir cietumā.

Viņa uzsvēra, ka Saharova balvu saņēmusi arī Baltkrievijas opozīcija, kuras pārstāvju vairums joprojām ir cietumā. Navaļnaja uzsvēra, ka viens no iemesliem ir pragmatisms, pie kura pieturas Rietumu politiķi. Izmantojot iespēju runāt parlamentā, Navaļnija meita mudināja atmest šo pragmatismu, jo "iespējams, Andrejs Saharovs bija viens no nepragmatiskākajiem cilvēkiem". Viņa mudināja arī rīkoties pragmatiski, atverot vēstures grāmatas un redzēt, ka "diktatoru un tirānu nomierināšanas taktika nestrādā".

Eiropas Parlaments katru gadu pasniedz Saharova balvu par domas brīvību, kas nosaukta par godu padomju fiziķim un politiskajam disidentam Andrejam Saharovam. To iedibināja 1988. gadā, lai godinātu personas un organizācijas, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!